Akcie Amazonu rapídne padajú – lebo Donald Trump mu hrozí konzekvenciami

05.04.2018 23:28

Donald Trump kritizoval obchodné praktiky Amazonu už dávno predtým ako sa stal prezidentom. Je pevne rozhodnutý obmedziť trhovú moc Amazonu, ktorý trh manipulatívne ovláda. Trump povedal aj konkrétne dôvody, kde sa Amazon správa ako monopolný diktátor.

Platí len minimálne, prípadne žiadne dane štátu a lokálnym vládam, využíva americkú poštu doslova ako vlastného „poštára“ (čo v USA je veľmi drahé) a ničí existencie tisícok maloobchodníkov a samostatných obchodníkov. Krátko po Trumpovej kritike padli burzové akcie Amazonu o viac ako 7 percent.

Trump kritizuje Amazon opakovane a hrozí mu s tzv. internetovými daňami. Amazon  je o to väčším tŕňom v oku Trumpa, že jeho šéf Jeff Bezos je aj majiteľom Washington Post, média, ktoré prezident USA nenávidí z celej duše, lebo o ňom neustále šírilo a šíri fake news. V prezidentských voľbách bol Washington Post na strane Hillary Clinton a všemožne ju podporoval.

Trump poukázal už v roku 2015 na kriminálne čachry Bezosa, ktorý používa Washington Post (ktorý je vysoko stratový) len ako prostriedok, ktorý mu umožňuje podstatne relativovať obrovské zisky Amazonu a tak platiť veľmi nízke dane a okrádať štát.