Ak vláda chce ľuďom naozaj pomôcť, tak je to jednoduché – Madrid to urobil

28.12.2022 22:10

K tomu napísal jeden kritický nemecký žurnalista výstižne: „Das wäre auch für uns eine kleine Hilfe gewesen.
Aber dann fehlt es ja in den Taschen der Politprominenz.“ – „To by bola aj pre nás taká malá pomoc. Ale potom by to chýbalo vo vreckách politickej prominencie.“

Španielska vláda chce v reakcii na rastúce životné náklady odbremeniť obyvateľov novým balíkom opatrení v hodnote desať miliárd eur. Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok na tlačovej konferencii uviedol, že štvorpercentná daň z pridanej hodnoty na základné potraviny, ako sú chlieb, mlieko, syry, ovocie, zelenina a obilniny, by mala byť na najbližších šesť mesiacov zrušená.

Na olej a cestoviny by sa mala znížiť sadzba DPH z desiatich na päť percent. Balík opatrení podľa Sáncheza počíta aj s jednorázovou výplatou 200 eur rodinám s ročným príjmom maximálne 27.000 eur. Okrem toho sa o šesť mesiacov predĺži znižovanie cien elektriny a plynu a ostane v platnosti zákaz obmedzovania dodávok energie domácnostiam v núdzi.

Podľa Sáncheza sa zvyšovanie nájomného zastropuje a nútené vysťahovania zostanú pozastavené. Počíta sa aj so znížením cestovného v miestnej doprave v novom roku.

Zľava na palivo vo výške 20 centov za liter, ktorá predtým platila pre všetkých spotrebiteľov, sa v budúcnosti bude vzťahovať len na „najpostihnutejších“. Podľa Sáncheza medzi nich patria vodiči kamiónov, farmári, lodné spoločnosti a rybári.

Nový balík pomoci je šiestym programom španielskej vlády na riešenie „ekonomických a sociálnych dôsledkov“ vojny na Ukrajine. Celkovo sa podpora Madridu v boji proti vysokým cenám potravín a inflácie zvyšuje na 45 miliárd eur.

S doterajším úsilím už španielska vláda dosiahla prvé úspechy. Miera inflácie v novembri klesla na 6,8 percenta z júlových 10,8 percenta.