Ak Le Pen v júni zvíťazí na juhu Francúzska, tak Elyzejský palác má na dosah

19.06.2021 23:34

Marina Le Pen a jej RN (Rassemblement National) získavajú čoraz väčší počet priaznivcov. Svedčia o tom viaceré prieskumy. S veľkou pravdepodobnosťou sa jej strana môže stať víťazkou v regionálnych voľbách koncom júna na juhovýchode krajiny, a tak prevziať vládu nad veľkým, 5 miliónovým regiónom Provence-Alpes-Côte d´Azur (PACA).

Desať mesiacov pred prezidentskými voľbami by to bolo veľmi dôležité víťazstvo so silným signálnym účinkom.

IFOP, francúzsky Inštitút pre výskum verejnej mienky oznámil niekoľko dní pred voľbami vo veľkom regióne PACA, že podľa výsledkov prieskumu by voľby jasne vyhrala strana RN, a tak by bol regionálny prezident z jej radov.

IFOP tvrdí, že podľa aktuálneho prieskumu by ani aliancia všetkých ostatných strán proti Le Pen nemohla prekaziť víťazstvo jej pravicových konzervatívcov.

Až dosiaľ sa Le Pen nikdy nepodarilo dosadiť svoju vládu v niektorej z trinástich francúzskych regionálnych provincií.

V tejto súvislosti však treba povedať, že v súčasnosti to nie je len provincia PACA, kde si strana RN vybudovala širokú a stabilnú voličskú základňu, ale aj v severnom  Francúzsku, ako aj vo veľkom regióne Grand Est na východe krajiny a tiež v niekoľkých menších regiónoch. A všade tam tiež môže vo voľbách zvíťaziť.

Preto sa nemožno diviť, že Marina Le Pen označila blížiace sa regionálne voľby ako „odrazový mostík“ pre jej posledný veľký krok – pre vstupný krok do Elyzejského paláca, už ako prezidentka Francúzska.