Ak by túto tvrdú obžalobu moslimov vyriekol EÚ politik, média by ho označili za nepriateľa islamu

09.03.2019 23:30

Vyšla však z úst prezidenta Egyptu Abd al-Fattáh as-Sísího, veriaceho moslima. Európske médiá túto z ich pohľadu nebezpečnú protimigrantskú a v podstate i protiislamskú reč as-Sísího zamlčali.

Predniesol ju koncom minulého roku pri príležitosti Svetovej konferencie islamskej mládeže, ktorá sa uskutočnila v Egypte.

Nasledujú z nej výňatky:

My moslimovia nemáme právo sa pýtať, prečo západné štáty zatvárajú pred nami svoje dvere.

Namiesto toho sa musíme pýtať, prečo sa takí Afgánci nestarajú o osud svojej krajiny, prečo sa navzájom 40 rokov vraždia a ničia svoju krajinu?

My sa navzájom vraždíme v našich krajinách a žiadame potom cudzie štáty, kde ľudia tvrdo pracujú vo dne v noci, aby potom plody svojej práce poskytli našim utečencom, ktorých naše vojny vyhnali z ich domovov.

Ak sme čo len trochu objektívni, tak potom musíme neúprosne kritizovať len a len nás.

Nie sú moslimskí vládcovia povinní byť spravodliví voči vlastným národom a urobiť všetko pre ich spokojnosť? Nie sú povinní zasadnúť za stôl a spoločne riešiť problémy a konflikty, ktoré sú medzi našimi národmi? Prečo tak neurobia?

Namiesto toho sme nahnevaní, keď štáty ako Taliansko, Rakúsko a už aj Nemecko uzatvárajú hranice, aby chránili ovocie tvrdej dlhoročnej  práce ich ľudí pre nich.  My len požadujeme od nich, aby ich dokorán otvorili.

A súčasne im chceme nanucovať našu kultúru, hoci ona je od ich kultúry nesmierne vzdialená a predovšetkým v tom je vzdialená, čo sa týka  pracovitosti a usilovnosti. Naša pracovná kultúra sa od tej ich extrémne odlišuje. Oni majú prísnu pracovnú morálku, odmietajú  nedbalosť, nedôslednosť, lajdáckosť. Tie naproti tomu sú u nás na každodennom poriadku a sú akceptované.

Zamýšľame našu moslimskú kultúru nanútiť iným. Ale prečo, akým právom?

Nanucujeme im našu kultúru  a berieme od nich všetko čo sa len dá, a to bez toho, aby sme za to niečo urobili. Takí sme, tak sa správame! Niektorí západní politici sa ma pýtali, prečo sme takí neproduktívni. Povedal som im, že máme také tradície a zvyklosti, ktoré zodpovedajú nášmu spôsobu života. Toto sa nedá zmeniť, lebo kto by sa o to pokúsil, tak vyprovokuje povstania a veľké nepokoje.

Požadujeme v cudzích štátoch, aby nám boli zaručené všetky ľudské práva, ale keď tam prídeme, tam, kde nás priateľsky a ochotne prijali, tak nás ani len nenapadne rešpektovať tamojšie zákony, zvyky, tradície a celú ich kultúru. Vôbec nemyslíme na to, že to všetko musíme bezpodmienešne rešpektovať. Nie, to nechceme a nie sme toho schopní! My chceme, aby nám otvorili dvere len preto, aby sme im potom robili samé problémy.

Viac ako  40 rokov sa moslimovia po celom svete navzájom ničia a vraždia.

Pritom mnohí chcú migrovať aj do Egypta. Nie! V žiadnom prípade nie! Moslimovia, riešte si svoje problémy vo vlastných krajinách!

Preto hovorím svojim Egypťanom:

Starajte sa o našu krajinu, namiesto toho, aby ste prosili iných otvoriť vám dvere. V Egypte je dosť miesta pre všetkých Egypťanov. Nesmieme sa ale navzájom vraždiť a všetko si ničiť. Lebo mladí ľudia budú z Egypta utekať. To musíme prekaziť.

Musíme vyriešiť naše problémy sami a skončiť krviprelievanie v našich moslimských krajinách. 

Musíme upraviť naše vzťahy vedením úprimných dialógov. Nie som zásadne proti migrácii. A tým, ktorí našich ľudí prijímu, vyjadrím veľkú vďačnosť.

Ale ak niekto zatvorí svoje dvere pred nami, tak to musíme plne akceptovať.

A pritom si musíme plne uvedomiť, že nemáme žiadne právo niekomu niečo vyčítať a keď, tak potom len nám samým!

 

Toto sú príkladné a neobyčajne rozvážne múdre slová múdreho moslimského prezidenta, ktorý v ničom nevyzdvihuje islam nad kresťanstvo a ktorý veľmi kriticky napomína moslimov, aby hľadali chyby a nedostatky vo vlastnom svete a urobili všetko preto, aby ich eliminovali.

Tento prezident si želá aj mier medzi moslimami a kresťanmi, a to presne v duchu veľkého egyptského prezidenta Anvara Sadata.

 

A keď ktokoľvek z našej kresťanskej kultúry použije voči moslimom podobné vyjadrenia a argumenty a bude preto istými európskymi politikmi a istými aktivistami označovaný za neonacistu, rasistu a nepriateľa islamu, tak sa môže odovolať na egyptského prezidenta, ktorému ani jeden z týchto atribútov nemožno priradiť.