Ak by na svete neboli žiadne mravce

15.05.2019 23:42

Na svete žije okolo 9 000 druhov mravcov. Prvé mravce sa objavili pred 120 milónmi rokov. V ekosystéme našej planéty majú obrovský význam a pomáhajú udržiavať jej ekologickú rovnováhu. Pri hľadaní potravy prenášajú na svojom tele množstvo rôznych rastliných semien, a tak sa starajú o ich zachovanie a rozmnožovanie. Bez mravcov by tieto rastliny nemohli existovať. 

Ale aj mnoho druhov stromov by vyhynulo, lebo bez mravcov by boli vydané bezmocne napospas  lykožrútom. Tento nebezpečný škodca stromov by sa bez mravcov nekontrolovateľne rozmnožoval. Je totiž ich obľúbenou  potravou. Bez mravcov by sa začala veľmi nepriaznivo meniť aj pôda v lese. Mravce ju neustále svojimi miliónmi podzemných chodbičiek prevzdušňujú, čo napomáha rýchlemu vytváraniu humusu. 

V opačnom prípade by mladé rastliny rástli oveľa pomalšie.  Mravce sú označované aj za zdravotnú políciu, lebo v lesoch požierajú mŕtve telá početných zvierat, a tak zabraňujú nepríjemnému zápachu, ktorý by sa inakšie šíril po lesoch. Ak by odrazu zmizli z našej planéty všetky mravce, tak by došlo k rozbitiu početných ekosystémov a veľmi veľa zvieracích druhov by bolo akútne ohrozených vymretím.