Aj preto má EÚ veľa utečencov z Nigérie: Delta rieky Niger je koncernami neustále znečisťovaná naftou

16.05.2018 12:17

Vo vlhkom vzduchu horúceho skorého predpoludnia odporne a intenzívne páchne nafta. Čln sa plaví nigerskou deltou okolo dediny Bodo. Je to v oblasti Ogoni, ktorá je veľmi bohatá na naftu.

Celkom ukrytá pred svetovou verejnosťou sa tu odohráva ekologická katastrófa obrovských rozmerov. Očiam sa ponúka doslova otrasný pohľad. Prírodu tu pustoší skutočný naftovy mor, za ktorým sa ukrýva beštiálna bezohľadnosť a ziskuchtivá nenásytnosť za každú cenu olejových koncernov.

Okolo člna, všade na hladine Nigeru, kde oko len dohliadne, sa v lúčoch slnka ligocú vrstvy nafty. Katastrofa tu prebieha už desatročia a svojím spôsobom je ešte hrozivejšia ako spred niekoľkých rokov olejová katastrofa v Mexickom golfe. Tá aspoň bola na očiach svetovej verejnosti a jej kritiky. O tejto sa však diskrétne mlčí.

Existuje oficiálna vedecká analýza, ktorá uvádza, že za ostatných 50 rokov až do roku 2007 bol ekosystém lokálnej régie delty rieky Niger zamorený  ca. 1,6 miliónmi ton nafty. To je viac ako 54 násobok množstva,  ktoré sa dostalo do mora pri Aljaške, pri havárii tankovej lode Exxon Valdez v roku 1989.  

62-ročný rybár Giadom dnes  v Nigri neulovil nič, hoci bol na rieke 12 hodín a preplavil sa po nej mnoho kilometrov. Nielen voda, ale aj pôda trpí strašne pod rastúcim olejovým zamorovaním a stala sa neúrodná. Domorodci sa zúfalo sťažujú, že v riekach tečie už len olej, ryby vymierajú a úroda po žatve je minimálna a otrávená, lebo aj pôda je znečistená naftou, vytekajúcou nespočetnými trhlinami v naftových potrubiach a netesniacimi ventilmi. 

Giadom rozpráva, že mladí ľudia, ktorí tam žijú, sú zúfalí, lebo nevidia žiadnu perspektívu pre ich budúcnosť a že už tisícky sa vydali na cestu do Európy za lepším životom a že ich nasledujú neprestajne ďalší.

O tejto katastrofálnej problematike západné média mlčia – lebo za ňou stojí politika a všemocnosť západných koncernov, ktoré drancujú všade non plus ultra. A účty za to platíme my všetci a prispievame tak na ich obrovské zisky.

Situácia v nigerskej delte je podľa Kingsleya Chindu, poverenca pre životné prostredie krajinskej vlády Rivers, najhoršia na celom svete. Na juhu Nigérie, kde sú rozsiahle oblasti ťažby nafty, žije 32 miliónov ľudí. V priemere sa nedožijú viac ako 44 rokov. V ostatných regiónoch je to o 10 rokov viac.

Postihnutí obyvatelia sú bezmocní a plní nenávisti proti zapríčiňovateľom tejto katastrofy. Na miestnych trhoch sú predávané potraviny takmer výlučne len z cudziny, lebo domáce produkty sú kontaminované. Tie sú pochopiteľne oveľa drahšie, ako boli pôvodné domáce potraviny. A tak sa po kraji šíri hlad, choroby a nedostatok a deti zomierajú, lebo ich organizmus je oslabený a narušený.

Ekologickú katastrofu zapríčinili olejové multikoncerny ako Shell, Chevron, Exxon Mobil, Total  a korupční úradníci vo vládnych inštitúciach, ktorí udeľujú povolenia zahraničným koncernom, bez toho, aby ich nútili šetriť životné prostredie a tým aj zdravie obyvateľstva.