Agresia USA. Eskalácia v Sýrii – začiatok 3. svetovej vojny?

07.04.2017 11:53

Zatiaľ len  Saudská Arábia, Izrael a V. Británia schvaľujú a podporujú nezodpovedný a agresívny akt USA, včerajšie bombardovanie Sýrie. Má požehnanie aj americkým kongresom. Hoci ešte včera tvrdil v nemeckej televízii americký republikánsky poslanec, že si nemyslí, že by USA zasiahlo vojensky proti Sýrii.

Nemeckí vládni politici zatiaľ k agresii USA mlčia a sa nevyjadrujú. Ale viacerí politici CDU, SPD a Zelení už vyjadrili, že americký útok neschvaľujú a že sa vec mala riešiť cez OSN.

Moskva americké bombardovanie sýrskej  základne ostro odsúdila a následne zrušila dohodu s USA o vzájomnej kooperácii v sýrskom vzdušnom priestore. Nemecká Ľavica odsúdila akt USA ako nebezpečné bláznovstvo a vyslovila obavu pred rozpútaním svetovej vojny. Hovorkyňa ruského Ministerstva zahraničia M. Zacharova oznámila, že odteraz je koniec výmeny informácií s USA o vzájomnom pohybe lietadiel v oblasti Sýrie, aby tak nedošlo ku kolízii. To znamená, že ak lietadlá USA narušia priestor, ktorý si v Sýrii nárokujú výlučne Rusi, tak budú atakované.

Nemecká Ľavica žiada vládu v Berlíne, aby sa zasadila proti pokračovaniu agresie USA a jednoznačne vyhlásila, že nemecké teritórium nebude slúžiť americkým agresívnym cieľom.

Sú však aj hlasy, ktoré tvrdia, že toto všetko je len „vysoka hra“ tajných rusko-amerických dohovorov a takpovediac „obeť“ na uspokojenie tých mocných kruhov Západu, ktoré stále tvrdia, že Trump a Putin sú už dávno spiklenci a spojenci.

Pred dvoma dňami padlo v nemeckej televízii tvrdenie, že Trump ako podnikateľ úzko spolupracoval s ruskou mafiou a aj tieto obvinenia prešetruje FBI.

V raňajších hodinách prišla aj netrpezlivo očakávaná reakcia prezidenta z Moskvy:

V. Putin pokladá americkú agresiu za neprípustný útok na suverénny sýrsky národ. Bombardovanie Sýrie je narušením medzinárodného práva a torpéduje vytvorenie spoločnej koalície v boji proti terorizmu.

Jürgen Trittin, niekdajší minister vnútra Nemecka, povedal dnes v rozhovore pre Deutschlandfunk, že ide o porušenie medzinárodného práva a že v akcii USA vidí snahu ukázať svetu demonštratívne svoju silu. Tiež sa vyslovil za riešenie problému prostredníctvom OSN.

Podobne reagoval v Deutschlandfunk známy zahraničný CDU politik Roderich Kiesewetter:

„Chceme, aby sa v Sýrii postupovalo na základe medzinárodného práva. Ešte predsa neexistujú žiadne dôkazy, že za nedávnym vojenským použitím jedovatých plynov je sýrska vláda. Sú to len obvinenia a preto Američania sú zodpovední za veľmi zbytočné zostrenie konfliktu.“

Sýrska strana tvrdí, že len bombardovala vojenské sklady rebelov a ISIS, kde podľa všetkého také plyny boli skladované a bombardovaním prišlo k ich uvoľneniu.