Afrika sa obáva korony z EÚ a jej štáty uzavreli hranice pre Európanov

25.03.2020 23:44

Ak by korona postihla africké štáty v takej miere ako napr. Nemecko (kde je v rámci EÚ situácia zatiaľ pod kontrolou a už nastal mierne pozitívny trend), tak by ich zdravotné systémy veľmi skoro skolabovali.

V JAR, ktorá je v oblasti zdravotníctva azda najlepšie zabezpečenou krajinou Afriky, je k dispozícii len 80 000 nemocničných postelí z toho sotva 1000 na intenzívkach. V Nemecku bolo v roku 2018 okolo  500 000 nemocničných postelí.

Afrika má veľký problém aj v tom, že malária a korona majú mimoriadne podobné symptómy – čo veľmi sťažuje správnu diagnózu. Až 400 000 Afričanov umiera každoročne na maláriu (čo sa v porovnaní s kronou vôbec nemedializuje a po panike ani stopy, ako teraz vypukla pri korone  – nás sa to predsa netýka).

Veľa afrických štátov teraz už uzavrelo hranice pre Európanov i pre lietadlá z Európy.

V Afrike je z hľadiska korony určitou výhodou, že len 3 percentá Afričanov sú starší ako 65 rokov a ako sa už viackrát písalo, koronou sa infikujú oveľa viac starší ľudia – od 70 rokov. V EÚ je Taliansko na prvom mieste v počte ľudí nad 65 rokov – takmer 23 percent.

Korona sa začala v Afrike šíriť od polovice februára.

Riaditeľka oddelenia WHO pre Afriku  Matshidiso Moeti povedala teraz, že proces nákazy sa veľmi zrýchľuje a v polovici marca boli koronou nakazené osoby už v 43. z 54. štátov Afriky. Bolo ich viac ako 1800 a z toho viac ako 40 zomrelo.