Africkým Barackom Obamom sa podľa západných médií stal Etiópčan Abiy Ahmed

24.07.2018 23:38

Nový etiópsky premiér Abiy Ahmed, mení skostnatelú, tradičnú a vojensky agresívnu politiku Etiópie, ktorá je jednou z najchudobnejších krajin Afriky. Napriek tomu viedla Etiópia pred nejakým časom dvojročnú vojnu so susednou Eritreou.

Mierová zmluva však medzi susedmi ale nebola nikdy podpísaná a spory o územia a hranice trvali až donedávna. Vojna sa začala v roku 1998.

V pondelok 9. júla po dvadsiatich rokoch – keď kedykoľvek mohol znova prepuknúť krvavý konflikt - bol konečne uzavretý mier. Zmluvu o mieri a priateľstve podpisali premiér Etiópie Ahmed a eritreiský prezident  Issaias Afwerki.

Počas vojny bolo zabitých viac ako 100 000 ľudí a v dôsledku vojny odišlo z oboch krajín mnoho tisíc utečencov do Európy.

Veľká nádej Etiópie, Abiy Ahmed reformuje ekonomiku. Už niekoľko mesiacov sa dejú v krajine ešte donedávna nepredstaviteľné veci. Starý režim mal celé roky len jediný záujem, a to udržanie si moci za každú cenu a bol v podstate vojenskou diktatúrou, ktorá nemilosrdne prenasledovala každé opozičné hnutie a vytvoril tak atmosféru strachu a nedôvery. Pod novým premiérom sa to diametrálne zmenilo a jeho vláda sa usiluje o dialóg s opozíciou.

Iniciatíva k uzavretiu mieru s Eritrerou vyšla z hlavného mesta Etiópie a nedávne stretnutie prezidentov oboch krajín bolo z pohľadu Afriky také historické ako stretnutie prezidentov USA a KĽDR.

Už čoskoro budú otorené v oboch krajinách veľvyslanectvá a nasledovať má aj vybudovanie leteckého spojenia. To všetko, ako aj početné ďalšie kroky, ktoré budú slúžiť prehĺbeniu dôvery a priateľstva medzi niekdajšími nepriateľmi, inicioval premiér Ahmed, ktorý sa len pred niekoľkými mesiacmi dostal k moci.

41 ročný premiér, otec troch dcér, už teraz ukončil mnoho z toho, čím sa vyznačovala krutá politika jeho predchodcov.

Okrem iného dal aj prepustiť tisícky politických väzňov, z ktorých boli mnohí väznení neprávom bez súdneho procesu. Západna tlač, ale aj mnohé africké médiá ho oslavujú ako afrického Baracka Obamu.

Premiér Ahmed si v súčasnosti želá predovšetkým jedno: Menej finančnej podpory zo Západu, ale podstatne viac investícií, aby jeho vláda mohla znižovať obrovskú nezamestnanosť, ktorou dlhodobo trpí jeho krajina so 100 miliómi obyvateľov.