Afričania reagovali na smrť Alžbety II. s veľkým rozhorčením, hnevom a preklínali ju

14.09.2022 23:32

Na sociálnych sieťach a twitteri sa už krátko po smrti  Queen Elizabeth II. šírila obrovská, doslova virálna vlna zlosti a kliatieb voči nej.

Pravdepodobne najtvrdšie zlorečila a preklínala Elisabeth II. americká profesorka lingvistiky Uju Anya z Carnegie Melon University v Pittsburgu, ktorá je rodáčkou z Nigérie.

Na twitteri krátko pred jej úmrtím o.i. napísala, že praje Elizabeth II. bolestivé zomieranie na jej smrteľnej posteli, lebo bola spoluzodpovedná za impérium, ktoré kradlo, znásilňovalo a vykonávalo genocídu.

Twitter ale – ako je dobre známe - nemiluje nepríjemné pravdy a tak už zakrátko zrušil existenciu jej tweetu. A jej zamestnávateľ - univerzita v Pittsburgu - sa dištancoval od vyjadrení svojej profesorky. Napriek tomu, že tweet od Uju Anya exsitoval len krátko, aj  tak si ho stihlo prečítať veľké množstvo ľudí a tisícky z nich sa k nemu vyjadrilo súhlasne.

Africká redakcia BBC dostala také veľké množstvo kritických komentárov k svojím tweetom k úmrtiu britskej Queen, že požiadala len o „seriózne“ komentáre.

Aj tweet juhoafrickej opozičnej strany Economic Freedom Party (EFF), v ktorom autori tematizovali brutálnu koloniálnu minulosť Veľkej Británie, sa šíril priam ako virálna lavína. V tweete boli o.i. tieto slová:

„Ak naozaj existuje život po smrti a aj posmrtná spravodlivosť, tak nech Elizabeth II. a jej predkovia dostanú spravodlivú odplatu.“

Britské svetové impérium sa v minulosti rozprestieralo na tretine Zeme. V ňom z príkazu jeho vládcov bolo spáchaných množstvo  ťažkých, nikdy nepotrestaných zločinov. Obrovské množstvo bohatstiev z neho Londýn vykradol a rozkradol.

Keď sa v roku 1952 Elizabeth stala kráľovnou Anglicka, tak „zdedila“ aj stovky miliónov „poddaných“ v početných krajinách sveta. A obrovský počet z nich tým nebol vôbec nadšený. Jej smrť teraz vyvolala  u mnohých z nich odpor a hnus z veľkého ceremoniálneho divadla, ktoré sa robí okolo jej pohrebu.

Uzavrime tým, že mnoho (nazbíjaných a či nakradnutých skvostov a drahokamov), ktoré patrili Elizabeth a britskej korune boli z Afriky a Indie. Elizabeth sa nikdy nedištancovala od zločinov svojho impéria a ani ich neodsúdila.