AfD víťazí naďalej – v Brandenbursku sa stala podľa posledného prieskumu najsilnejšou stranou !

05.07.2023 21:23

AfD je podľa prieskumu momentálne najsilnejšou politickou silou v spolkovej krajine Brandenburské. V prieskume, ktorý v utorok zverejnil Inštitút pre výskum verejnej mienky Insa dosiahla AfD 28 percent. To je o štyri a pol percentuálneho bodu viac ako vo voľbách v roku 2019.

SPD premiéra Brandenburska, Dietmara Woidkeho mala v prieskume len 21 percent, to je päť percentuálnych bodov pod svojím volebným výsledkom spred štyroch rokov.

 

CDU dosiahla 18 percent. Zelení majú deväť percent, Ľavica desať percent a Brandenburské zjednotené občianske hnutia/Slobodní voliči päť percent. FDP má dokonca len tri percentá.

 

Najbližšie krajinské voľby v Brandenbursku sa uskutočnia 22. septembra 2024.

 

Pri prístupe k AfD odporúča líder krajinskej CDU a poslaneckej frakcie v parlamente Brandenburska Jan Redmann viac pokoja a rozvahy.

 

"Moja analýza situácie je taká, že táto politika vytvárania  spoločnej pozície všetkých etablovaných strán proti AfD v skutočnosti len robí AfD silnejšou,"

povedal Redmann v rozhovore pre Welt-TV, keď hovoril o "efekte polarizácie".

 

Vo východnom Nemecku čoraz viac prívržencov a voličov CDU sa vyslovuje za politickú spoluprácu s AfD a pridávajú sa k nim aj viacerí východonemeckí politici CDU.