AfD skritizovala dnešnú reč prezidenta Macrona k situácii v Európe

17.04.2018 16:11

Emmanuel Macron  bol dnes v Straßburgu, kde mal predpoludním reč v Európskom parlamente a hovoril o budúcnosti EÚ. Krátko potom ho ostro skritizoval šéf najväčšej nemeckej opozičnej strany AfD Alexander Gauland. O.i. povedal:

„To čo Macron nazýva európskou suverenitou, to AfD pokladá len za ďalšie obmedzenie suverenity národných štátov. Macron chce zaviesť ešte viac EÚ a ešte menej Európy tak, ako ju chcema mať my- Európu suverénnych národných štátov, ktoré sami rozhodujú o tom, čo chcú a čo nechcú.“  

Macron má vlastné predstavy a ciele, ako má Európa v budúcnosti vyzerať a v Straßburgu presviedčal prítomných o tom, aké skvelé sú jeho vízie a žiadal ich o podporu.

Chce iniciovať mimoriadne rozsiahlu reformu EÚ. Ak ale napoleonskí vodcovia typu Macrona majú takéto snahy, tak to dýcha obrovským nebezpečím pre nás všetkých, ktorí chceme žiť v Európe svojprávnych národných štátoch, ako ich chce mať Orbán, Kurz, Gauland a ďalší.

Nebezpečné je najmä Macronove naliehanie na to, aby jeho reformné plány boli čo najrýchlejšie realizované. Zdôraznil, že chce, aby ešte pred európskymi voľbami v roku 2019 boli v tomto smere dosiahnuté adekvátne výsledky.

Toto ale jednoznačne znamená ešte viac Bruselu a jeho určovania a rozhodovania za nás všetkých v EÚ.

Urobme všetko preto, aby sa „macronizmus“ nepresadil.

Jedna z najdôležitejších požiadaviek reformných plánov nového francúzskeho Napoleona je zavedenie funkcie EÚ ministra financíí (tu Macron chcem mať svojho krajana), ktorý by potom spravoval aj novo zavedený spoločný finančný rozpočet pre EÚ.

Vo štvrtok príde Macron do Berlína za kancelárkou. V Nemecku sa však šíri istá nevôľa voči jeho napoleonským plánom a nielen AfD je jednotne proti ním, ale aj viacerí politici CDU a CSU.