AfD dotaz vláde odhalil: V Nemecku sa zdržuje 162 000 bojaschopných Ukrajincov

11.11.2022 23:37

Nemecká opozičná strana AfD je známa tým, že často bombarduje spolkovú vládu veľmi nepríjemnými otázkami formou takzvanej parlamentarische Anfrage, na čo má vláda povinnosť odpovedať. Parlamentarische Anfragen sú otázky, ktoré sú poslancami Bundestagu zasielané priamo vláde. Takto majú poslanci k dispozícii dôležitý nástroj, ktorým môžu kontrolovať aktivity a prácu vlády.

V tomto prípade išlo o otázku frakcie AfD v Bundestagu, ktorou frakcia chcela od vlády odpoveď na to, koľko ukrajinských mužov vo veku 18 až 60 rokov prišlo do Nemecka po začatí vojny na Ukrajine. Dosiaľ ich je v Nemecku 162 000 a toto  číslo narastá.

Odpoveď spolkovej vlády znela:

„Ende August seien die Daten von rund 162 000 ukrainischen Männer im Alter zwischen 18 und 60 Jahren im Ausländerzentralregister (AZR) gespeichert gewesen.“

Preklad:

„Na konci augusta boli v Centrálnom registri cudzincov (AZR) uložené údaje okolo 162 000 ukrajinských mužov vo veku 18 až 60 rokov.“

Možno vychádzať z toho, že v súčasnosti ich počet už prekročil číslo 200 000. Všetci títo muži podľa vyhlásenia ukrajinského prezidenta by mali byť vo svojej vlasti, aby bojovali proti Rusom, alebo, aby boli pripravení na povolanie do armády.

Oni ale radšej sú v Nemecku, kde ako utečenci poberajú sociálnu podporu v tej istej výške ako občania Nemecka, ktorí sa ocitli v núdzi.

To sú ale len rergistrovaní Ukrajinci v AZR, koľko je však ďalších neregistrovaných zmienenej vekovej kategórie, o tom existujú len  veľmi rôzne odhady.