AfD dosiahla absolútnu väčšinu – posledný prieskum vyvolal priam hysterické reakcie etablovaných strán

17.09.2023 23:02

AfD momentálne zažíva prudký nárast prieskumov. Pravicovo-konzervatívná strana AfD získava vysoké percentá už nielen najmä na východe – napr. v Hesensku by ju volilo až 17 percent voličov. Ale najviac získala v spolkovej krajine Sasku, ako ukazuje nedávny prieskum.

 

„Alternatíva pre Nemecko - AfD tam teraz získala absolútnu väčšinu. Vládne strany koalície v Berlíne, ktorých preferencie neustále padajú, reagujú na neustály nárast sympatií voličov pre AfD zhrozene a doslova hystericky. Ale čím viac tak robia, tak tým viac to prospieva AfD.

 

Nemecké alternatívne médiá napísali, že najlepšími volebnými pomocníkmi AfD sú kancelár Scholz a jeho ministri Habeck a Baerbock, ktorí pri každej príležitosti AfD dehonestujú a verbálne ju posúvajú do kategórie neonacisticko-fašistického spektra. A to je pre ich strany maximálne kontraproduktívne.

 

To je však len vyjadrenie ich hysterickej bezmocnosti – kedže im chýbajú presvedčivé argumenty.

 

 

Výsledky prieskumu agentúry, ktorá ho robila rok pred krajinskými voľbami v Sasku ukázali, že tam AfD získala absolútnu väčšinu s 39 percentami.

 

Zarážajúce je najmä to, že žiadna strana vládnej koalície, teda SPD, Zelení, FDP v tomto prieskume neprekročili päťpercentnú hranicu.

 

To znamená, že žiadna z nich by už nemala zastúpenie v krajinskom Parlamente Saska:

 

AfD        39 percent

CDU      32  percent

Ľavica     6   percent

SPD        4   percentá

Zelení     4    percentá

Slobodní 4    percentá

FDP        2    percentá

 

Ak by bol takýto výsledok krajinských parlamentných volieb v Sasku v roku 2024, tak by to bola taká politická situácia, aká v Nemecku ešte nikdy nebola:

 

Saskú vládu by nominovala len jedna jediná strana, a to AfD  a opozíciu by tvorili len dve strany, ktoré sú ideologicky maximálne protichodné  - CDU a Ľavica.