AfD dobíja starobylú pevnosť SPD v Brandenbursku už teraz: Krajinské voľby september 2019

31.12.2018 22:37

Spolková krajina Brandenbursko má už dávnejšie oficiálny reklamný slogan: „Môže to byť jednoduché“. Nevedno, čo je tým myslené, lebo v Brandenbursku je čoraz menej vecí, ktoré sú jednoduché. Jedno však bolo v Brandenbursku naozaj mnoho rokov jednoduché. Jednoduché bolo pre SPD vládnuť. Nepretržite celých 28 rokov bola SPD v krajinských voľbách zakaždým víťazom – dokonca raz získala absolútnu väčšinu.

Kto chcel robiť v Brandenbursku veľkú politickú kariéru, tak takmer vždy uprednostnil SPD a stal sa jej členom. SPD postupne nadobudla pocit, že moc v Brandenburgu jej patrí navždy a správala sa aj podľa toho – sebaisto, bezohľadne a takmer diktátorsky. A napokon to podľa toho aj muselo s SPD dopadnúť tak, ako to dopadlo, veď platí, že po pýche vždy príde pád.

Pád SPD je naozaj hlboký A tak hoci SPD mala ešte pred 4 rokmi 32 percent ako najsilnejšia strana v Brandenbursku, tak dnes má už len 23 percent. Predstihla ju AfD, ktorá je s 23,5 percent v Brandenbursku na prvom mieste, pričom pred 4 rokmi mala len 12 percent.

Krajinské voľby v Brandenbursku budú tak  mať veľmi napínavý priebeh a zatiaľ to vyzerá na víťazstvo AfD.