Absolútna senzácia medicíny: Transplantácie ľudskej hlavy - šialenstvo a či budúca realita?

25.12.2018 22:49

55 ročný taliansky chirurg Sergio Canavero je presvedčený o tom, že už v neďalekej budúcnosti sa budú vykonávať také transplantácie. O sebe tvrdí, že si nechce aj naďalej nechať diktovať prírodou „pravidlá a predpisy“, ale 6e ich bude robiť sám.

Canavero vyštudoval medicínu v Torine a až do roku 2015 bol profesorom neurochirurgie v tomto meste. Tam aj založil Turin Advanced Neuromodulation Group (TANG) a vyšetroval možnosť použitia elektrickej mozgovej stimulácie pri apallyckom syndróme i pri Parkinsonovej chorobe. Vydal okolo sto vedeckých publikácií.

Vo februári 2015 oznámil v New Scientist, že v najbližších rokoch uskutoční transplantáciu ľudskej hlavy. Mimochodom, Canavero nie je prvým vedcom, ktorý sa zaoberá ideou transplantácie hlavy. Experimenty s transplantáciou hlavy boli robené po prvý raz už v roku 1970 Dr. Robertom J. Whiteom v Clevelande, s opicami. Pritom vyvinul dôležitú techniku ochladenia mozgu na desať stupňov Celsia, ktoré bola nasadená prv, ako prišlo k oddeleniu hlavy od tela.

Už niekoľko rokov pracuje Canavero na tom, aby bolo možné transplantovať živú hlavu jedného človeka na živé telo iného človeka, a to ale len z nevyhnutných dôvodov.  

Medzičasom Canavero už dokázal viackrát transplantovať ľudskú hlavu na mŕtve telo. Je  preto šialencom, alebo je géniom?

To oznámil na tlačovej konferencii vo Viedni – písali o tom viaceré médiá. Naposledy tak urobil v priebehu operácie trvajúcej 18 hodín na Harbin Medical University v Číne, kde mu asistoval jeho priateľ a kolega, čínsky chirurg Čiao Ping Ren, ktorému sa niekoľko mesiacov predtým podarilo úspešne transplantovať opičiu hlavu.

Predtým vykonal čínsky chirurg okolo 1000 transplantácií myších hláv. Pri jednej z týchto operácii bol prítomný aj Wall Street Journal a bol svedkom toho ako myš s transplantovanou hlavou ňou pohybovala, ako dýchala, otvorila oči a dokonca aj pila.

Všetky tieto vydarené transplantácie sú tak dôkazom toho, že je opäť možné spojiť všetky prerušené nervy a všetky prerušené cievy, takže je zaručená dobrá funkčnosť tela a jeho novej hlavy a tým aj chrbtice.

Dr. Canavero vyhlásil, že teraz je už úplne pripravený realizovať prvú transplantáciu hlavy na tele živého človeka.