69. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

09.04.2019 23:59

„Máš neobyčajne osvietený rozum a veľkú schopnosť rýchleho chápania rôznych súvislostí. Teraz pokračujem ďalej v tom, čo ti chcem ešte porozprávať o tom, čo som nedokončil.

Lekári Byzancie musia, keď vyšetrujú a či liečia svoje pacientky, brať veľmi citlivo ohľad na to, že naše ženy sú vychované v tradícii už spomenutej falošnej dvojitej morálky, i kď to ich lekársku prácu  neraz veľmi sťažuje. Z toho dôvodu sú prípady, keď ženu nemôžeme liečiť a ani vyšetrovať tak, ako by sme chceli a ako to vyžaduje jej situácia.

Preto aj v tvojom prípade radšej uplatníme druhú metódu, o ktorej som hovoril. Tá spočíva v tom, že pacientka musí piť špeciálny čaj, pripravený podľa staroegyptského receptu z rastliny sanikel a ďalších substancií. Každé rano a každý večer musí vypiť za pohár z tejto liečivej tekutiny.“

„Milý, premúdry Anastázius, ak by všetci lekári dokázali hovoriť so svojimi pacientkami tak presvedčivo, úprimne a dôveryhodne, ako hovoríš ty ku mne, tak potom som som si celkom istá, že nejedna z nich by pochopila, o čo im ide. Ja mám v každom prípade voči tebe absolútnu dôveru.“

Eugénia sa na neho pozerala takmer zaľúbene a jej oči dávali najavo, že ju slovami i svojím výzorom očaroval a si ju celkom podmanil.

Dodala:

„Preto, ak uznáš za vhodné, som ochotná pristúpiť na to, aby si ma liečil pomocou prvej metódy, o ktorej si hovoril.“

„Veľmi ma teší tvoja dôvera, ale napriek tomu to najprv skúsime s tou druhou metódou“, povedal jej s náznakom úsmevu Anastázius a pokračoval:

„Tá metóda je takmer vždy  úspešná. Ale ak by v tvojom prípade po dvoch týždňoch sa nedostavilo výrazné zlepšenie tvojho problému, tak potom začneme s druhou metódou. Veľmi osvedčenou metódou starých Egypťanov.“

Tvárou dievčaťa sa po týchto jeho slovách akoby mihol nepatrný tieň sklamania. Anastázius sa jej veľmi zapáčil a celkom ju očaril a odrazu cítila, že by nemala najmenšej námietky podrobiť sa všetkému, čo by od nej žiadal. A prebehla ňou ľaká triaška od vzrušujúcej predstavy, ako sa opätovne dotýka jej nahého tela.

Vôbec však ani len netušila, že Anastázius sa už zahľadel až príliš hlboko do očí jej mladšej sestry, než aby teraz mal odrazu záujem o inú ženu. A samozrejme nemohla vedieť ani to, že si už aj získal jej náklonnosť.

Keby to bola vedela, nebola by si túžobne želala, aby ju liečil prvou metódou, lebo to by znamenalo, že by každý deň videl príťažlivé formy jej obnaženého tela, o ktorom dobre vedela aj to, aký účinok malo na mužov už vtedy, keď bolo zahalené v šatoch. A mladý muž, na ktorého sa uprene pozerala, nevyzeral  v žiadnom prípade na to, že by pohŕdal krásami a zvodmi ženského tela.

Keď sa s ňou už rozlúčil a povedal jej, kedy zase príde, aby ju ošetroval, tak pozerala za ním trochu sklamane a tajne si želala, aby prvá metóda liečenia nezabrala.

Ako len veľmi rada by vymenila tohto muža za svojho snúbenca, ktorého síce mala rada, ale až teraz pocítila po prvý raz v živote, ako sa v jej tele rozhorel plameň zmyselnej náruživosti.

# # # # # # # # # # # # #

V ten večer, keď sa vrátil z domu kupca Nestoria, nemohol Anastázius ešte dlho usnúť. Neprestajne sa mu pred jeho vnútorným zrakom zjavoval obraz Meliny, krásnej černovlásky, ktorá ho úplne okúzlila. Cítil, že sa po prvý raz skutočne zamiloval a že láska, ktorá tak prudko a úplne znenazdajky v ňom opantala všetky jeho zmysly, ho v mnohom zmenila.

Sám bol totiž veľmi prekvapený, že niečo také bolo u neho možné. Vždy si o sebe myslel, že neexistuje nikde žena, ktorá by mu mohla tak pomotať hlavu, a to z jedného okamihu na druhý. Bolo to tak, akoby ho z jasného neba zasiahol blesk a ho omráčil.

Nasledujúce dni sa pre neho niesli v znamení úžasných pocitov zaľúbenosti, keď jeho srdce naplno ovládla láska. Podobne to bolo u Meliny. Aj ona mala pocit, že celkom stratila hlavu a opätovala lásku Anastázia s plnou náruživosťou svojich tiež po prvý raz prebudených a rozbúrených ženských citov. Obaja zahoreli veľkou láskou od prvého momentu, keď sa uvideli. Preciťovali ju ako absolútny súzvuk svojich duší a svojich tiel.

Už pri druhom stretnutí vášeň ich mladých tiel ich rozpálila natoľko, že splynuli v jedno telo a zabudli na čas i na celú vonkajšiu realitu a pociťovali len nekonečnú zmyselnosť svojej explodujúcej telesnej lásky.

# # # # # # # # # # # # #

Netrvalo dlho a Anastázius začal chodievať do domu Nestoria každý deň. Nie však preto, že by si nebol dokázal poradiť s chorobou Eugénie (ktorá medzičasom už pochopila, že mladík sa nezahľadel hlboko do jej očí, ale do očí jej sestry, čo napokon aj rýchlo akceptovala). 

Pokračovanie nasleduje