63-ročný rybár zápasil len rukami o život s obrovským medveďom

07.09.2016 17:38

Dramatická udalosť sa odohrala pred niekoľkými dňami v Japonsku, na ostrove Hokkaido, v pohori Hidaka (najvyšší bod 2045). Atsushi Aoki sa skoro ráno vybral na svoje obľúbené miesto vysoko vo vrchoch, kde tiekla horská bystrina bohatá na pstruhy, na ktorých si občas veľmi rád pochutnal on i jeho žena.

Chodieval tam vždy len sám – miloval samotu pri rybačke vo vrchoch. Asi po hodine, ktorú strávil pri bystrine a keď už aj mal obstojný úlovok, ho odrazu úplne nečakane napadol agresívny ozrutný medveď, približne dva metre vysoký.

Každý iný by sa v takej situácii inštinktívne pokúsil o útek, čo však má len málo výhliadok na úspech, prípadne nejeden by strachom ochromene znehybnel, a to je už absolútne žiadna šanca na úspech.

Japonský rybár urobil ale niečo celkom iné. Začal s obrovským medveďom bojovať. Bol totiž aj vytrénovaným karatistom. Bola to pre človeka ale sotva v jeho prospech riešiteľná záležitosť.

Medveď ho hneď chytil labami a spôsobil mu viaceré hryzné rany na nohe a na chrbte. Japoncovi sa však po chvíli akosi podarilo vyslobodiť z pazúrov útočníka a zaútočil na neho sám, pričom vyrážal zúrivý agresívny rev. To medveďa trochu zarazilo. Rybár registroval prekvapenie v očiach šelmy a potom nasadil práve tam niekoľko tvrdých karátových úderov. Vedel o tom, že okolie očí je u čiernych ázijských medveďov – a práve s takým zvádzal svoj nerovný súboj – pomerne citlivé na bolesť.

A naozaj, medveď zareval od bolesti a nasadil spiatočku. Po niekoľkých sekundách zmizol v húštine lesa.

Napriek silným bolestivým poraneniam a veľkej strate krvi dokázal Japonec nasadnúť do auta, vziať svoju rybaciu korisť a šoférovať až do najbližšej nemocnice, kde ho hneď ošetrili.