400 miliónov Indov žije bez elektriny

21.03.2015 13:43

Aj preto je spoločný "národný výkrik" proti atómovej energii v Indii - tak, ako sa to udialo v Nemecku - nemysliteľný. Populácia v obrovskej ázijskej krajine narastá doslova razantne, industrializácia sa rozmáha a hlad po energii stúpa a stúpa. Už v súčasnosti patrí niekoľkohodinový výpadok preťaženej elektrickej siete takmer každý deň k bežnej udalosti. Samozrejme, že to veľmi ochromuje indickú ekonomiku.


V súčasnosti je v Indii v prevádzke 21 atómových reaktorov. Ten posledný bol pripojený na sieť v Koodankulame v roku 2013 a je v podobnom ohrození cunami, ako bola aj atómová elektráreň v japonskej Fukušime. Protest tamojších rybárov nič nemení na plánoch vlády - chce dať postaviť desiatky ďalších atómových reaktorov.


Rybári z Kanyakumari na najjužnejšom cípe Indie boli celú noc na mori. Úlovok nebol zlý a skoro nad ránom vyťahujú spoločnými silami svoje drevené člny na breh. Na horizonte sa začína vynárať zlatý slnečný kotúč a v miznúcom raňajšom šere sa objavuje silueta neďalekej atómovej elektrárne v Koodankulame. Leží priamo na brehu, presne tak ako ležala aj elektráreň vo Fukušime, z ktorej sú dnes už len trosky a navždy kontaminované okolie a neustale naďalej je kontaminované aj more a TEPCO i japonská vláda naďalej luhajú, že už je všetko pod kontrolou a nehanebne tvrdia, že niečo podobné sa v Japonsku už nikdy nestane, lebo na všetko vraj už majú správne riešenie.
   

Jeden z rybárov prehovorí: "Elektráreň v Koondakulame je pre nás obrovským problémom. Obávame sa, že sa nám môže stať to isté čo Japoncom.  Všetci sme zažili cunami v roku 2004, ktoré prinieslo smrť a utrpenie aj na juh Indie.
 

Rodiny rybárov sa spoločne búrili proti atómovým elektrárňam. Ich vodcom sa stal Usim Udaykumar, profesor politických vied, ktorý prežil veľa rokov v USA, aby sa potom vrátil do Indie.

 

Podľa jeho slov má India veľký problém s energiou, ktorý do veľkej miery súvisí aj s rýchlym rastom obyvateľstva. Kritizuje aj to, že India má veľký podiel na celosvetovej emisii CO2 a je priam zúfalý z toho, ako sa Zem čoraz viac otravuje a že ani také vyspelé štáty ako USA a Nemecko nedokázali vyriešiť problém s finálnou skládkou rádioaktívneho odpadu. Čo potom môže dokázať v tomto smere India.

 

India získava dve tretiny svojej energie z uhlia. 21 atómových reaktorov, ktoré sú dnes v prevádzke, majú na nej len trojpercentný podiel. Indický premiér Narendra Modi chce v budúcich 10 rokov ich počet strojnásobiť na 63.

 

Pán Somaya, učiteľ z Koodankulamu, je na rozdiel od rybárov a ich vodcovského profesora, nadšený plánmi svojho premiéra. Jeho vôbec neruší obrovská atomová elektráreň priamo pred jeho domovými dverami. Na jeho názore nič nezmenila ani nukleárna katastrófa v japonskej Fukušime. Hovorí, že život je denno denne ohrozený pre každého aj keď sedí v aute a či vlaku. A energie sa Indovia nemôžu zrieknuť tak, ako sa nemôžu zrieknuť ani chleba a vody.


Najbližšie budú v Indii stavať francúzski odborníci výkonom najsilnejšiu atómovú elektráreň na svete. Bude stáť na západe Indie, v Jaitapure.

 

Dobrú noc naša krásna modrá planéta - o ďalšie atómove katastrófy sa ľudstvo veľmi dobre stará.