37 ročný bývalý hráč Bayer Leverkusenu zomrel na infarkt pri joggingu. Ja joggujem už desaťročia, ale......

15.09.2016 14:50

Veľký pozor si treba dávať na dobrý zdravotný stav, ak chodíte behať, aby sa nestalo to, čo sa stalo pred niekoľkými dňami ruskému futbalistovi Artjomovi Besrodnemu. Futbalista, ktorý za svojich aktívnych časov bol jednu sezónu aj hráčom popredného nemeckého bundesligistu Bayer Leverkusen nečakane zomrel na infarkt srdca, keď vo svojom rodnom meste Sumy si bol zabehať. To robieval pravidelne, aby aj po skončení športovej kariéry si udržiaval telesnú kondíciu.

Ako hráč sa stal známym, keď so Spartakom Moskva sa stal štvornásobným majstrom Ruska. Bol idolom klubu a miláčikom fanúškov. Raz reprezentoval ako hráč aj Rusko. Narodil sa na Ukrajine. Zohral aj 25 zápasov v Lige majstrov. Bol veľmi talentovaným futbalistom, jeho problém však spočíval v tom, že opakovane porušoval svoju životosprávu.

Čo bolo príčinou infarktového zlyhania jeho srdca počas behu, o tom rodina i ruské médiá zatiaľ mlčia. Možno leží príčina jeho náhlej smrti v nedodržiavaní dobrej životosprávy, možno v ten deň nebol v dobrej kondícii a napriek tomu bežal a bežal príliš veľa a možné je aj to, že jeho srdce malo nejakú skrytú vadu, ktorá nebola objavená, lebo bola zanedbaná lekárska starostlivosť a pri veľkej záťaži odrazu zlyhalo.

Ja sám chodím už desaťročia pravidelne behať okolo desať kilometrov a patrí to k mojej filozofii života, ako neoddeliteľná a dôležitá kapitola mojej knihy života. Beh ma drží  zdravým a mladým, tak ako ma drží mladým aj môj hyperaktívny intelekt a moja plodná kreativita. Pred behom, ktorý zásadne absolvujem len v lesoch, sa však sa najprv vždy koncetrovane započúvam do hlasu môjho tela a predovšetkým do hlasu môjho srdca a až keď mám ich súhlas, tak sa vydám na nádhernú cestu lesom – povznášajúcim a opojným zážitkom, mojím behom.