3. pokračovanie: Bordeaux – starí Rimania, Atlantik, rieka Garonne, víno, Aquitania, .......

30.08.2016 22:19

V roku 1977 sa skvelý mladý nemecký futbalista, ktorý vyštudoval aj germanistiku a romanistiku, len 24 ročný Mannheimčan Gernot Rohr, rozlúčil so svojou veľmi slubne rozbehnutou futbalovou kariérou vo vlasti a odišiel hrať futbal natrvalo k rieke Garonne. Prestúpil do FC Girondins Bordeaux, ktorý hral v najvyššej súťaži Francúzska.

Už jeho strýko Oskar hrával vo francúzskej lige a Gernot ho často navštevoval. Veľmi si obľúbil Francúzsko  a francúzsku kultúru a keď ešte ako študent romanistiky strávil mesiac prázdnin v Bordeaux, tak si veľmi zamiloval toto mesto. Prestupom do FC Girondins si splnil veľký sen, a to ešte netušil, aké obrovské úspechy s týmto klubom dosiahne. Pritom v Nemecku hral ako mladučký hráč už aj za Bayern München, a to s takými slávnymi hráčmi ako Franz Beckenbauer, Uli Hoeneß, Paul Breitner, Gerd Müller a Sepp Maier.

V novom klube sa okamžite presadil a stal sa neodmysliteľným hráčom základnej zostavy a miláčikom tribún, a to napriek tomu, že góly dával zriedkavo. Nebol totiž útočníkom, ale „len“ skvelým obrancom. Dvanásť rokov po sebe, až do roku 1989, zohral v každej sezóne za svoj klub aspoň tridsať zápasov. Aj po boku známych reprezentantov Francúzska - jeho klubových spoluhráčov – ako Alain Giresse, Bernard Lacombe, Marius Tresor, Jean Tigana a Patrick Battiston – bol Gernot cenený klubom a jeho priaznivcami minimálne tak vysoko ako oni.

Stal sa so svojím klubom FC Girondis trojnásobným majstrom Francúzska : 1984, 85, 87 a dvojnásobným víťazom francúzskeho pohára: 1986, 87 a dvakrát bol zvolený za najlepšieho obrancu Francúzska. Stal sa aj najúspešnejším zahraničným hráčom všetkých čias vo Francúzsku. Napriek všetkým týmto obrovským úspechom vo Francúzsku nebol nikdy povolaný do nemeckej Nationalelf. Dosiaľ to nikto v Nemecku nevysvetlil, prečo tomu bolo tak.

Medzičasom sa Gernot Rohr stal občanom Francúzska. Po ukončení hráčskej kariéry sa začala jeho úspešná kariéra trénera. Bol trénerom vo Francúzsku, Nemecku a Rakúsku.

9. augusta tohto roku sa stal trénerom národného mužstva Nigérie. Jeho trvalým bydliskom ostalo ale navždy Bordeaux, ktoré je aj pre mňa navždy mojím mestom snov, kde sa budem neustále rád vracať.

pokračovanie nasleduje