3. časť: Jedinečný, výnimočný Augsburg – mesto starých Rimanov – tisíc rokov staršie ako Mníchov. Aj mesto Luthera, Mozarta i Diesela

04.04.2016 22:43

Augsburg bol v časoch Fuggerovcov aj významným tlačiarenskym mestom, kde boli dôležité tlačiarne, kde sa tlačili knihy. Aj reformátor Martin Luther si v meste dával tlačiť svoje knihy a spisy.

V októbri 1518 prišiel Luther prvý krát do Augsburgu, lebo sa tam musel podrobiť výsluchu talianskym kardinálom Cajetanom, vyslaným za tým účelom papežom. Iróniou osudu bolo, že výsluch sa konal práve v paláci Jakoba Fuggera, ktorého Luther predtým často podrobil svojej ostrej kritike. Kardinál mu hrozil, že ak neodvolá svoje buričské tézy, tak mu hrozí doživotný žalár. Dostal dva dni času na rozmyslenie. Luther však nič neodvolal a za pomoci svojich priateľov v noci ušiel z Augsburgu.

Jeho reformácia ale nachádzala v Augsburgu čoraz viacej priaznivcov a prívržencov a počas Reichstagu, ktorý sa tam konal v roku 1530, bol prečítaný v budove, ktorá sa dnes volá Fronhof (a bola v stredoveku takzvanou Fürstbichöfliche Residenz), das Augsburger Bekenntnis – Augsburské vyznanie, ktoré platí dodnes ako fundament evanjelickej viery.

Aj rok 1555 potvrdil veľký význam Augsburgu pre dejiny Nemecka a zároveň aj pre dejiny Európy. V meste bol podpísaný Augsburger Frieden, ktorý znamenal potvrdenie a uzákonenie rovnocenného postavenia oboch relígií – katolíckej a protestantskej. Augsburskí protestanti slávili svoju slobodu vo viere 8. augusta 1650. Tento deň ostal v meste dodnes oficiálnym sviatkom a je len v  ňom aj dňom pracovného voľna.

V 17. i 18. storočí patril Augsburg k najvýznamnejším európskym mestám – práce jeho skvelých zlatníkov boli všade známe a žiadné v najvyšších spoločenských kruhoch početných štátov. S Augsburgom je úzko zviazaný aj „Wunderkind“ , Wolfgang Amadeus Mozart – narodil sa tam jeho otec Leopold.

V roku 1771 začala v Augsburgu prevádzku prvá fabrika na európskom kontinente, takzvaná Kattunmanufaktur.

V roku 1777 navštívil Mozart rodisko svojho otca, kde sa dlhšie zdržal, lebo sa tam zamiloval do svojej sesternice, ktorou bola krásna Maria Anna Thekla Mozart.

V  prvej polovici 19. storočia vznikli vo východnej časti mesta, ktorá sa nazývala Textilviertel, početné fabriky , ktoré produkovali textil a textilné produkty a tiež tam boli postavené viaceré reprezentačné „priemyselné paláce“. Takmer súčasne sa v meste rozvíjal aj strojárenský priemysel a vznikla svetoznáma firma MAN, založená ako Maschinenfabrik Augsburg. V nej pracoval od roku 1893 Rudolf Diesel na vývoji dieselovho motora, ktorý neskôr slávil prenikavý úspech po celom svete.

pokračovanie nasleduje