28. júla zomrel posledný člen posádky lietadla, ktoré prinieslo atómovu smrť do Hirošimy

09.08.2014 14:29

Theodore van Kirk bol navigačný dôstojník lietadla B-29, z ktorého bola zhodená v roku 1945 prvá atomová bomba na Hirošimu. Spôsobila okamžitú smrť 70 000 ľuďom a v priebehu niekoľkých hodín zomrelo ďalších 80 000 osôb. Tri dni neskôr vrhli Američania druhú atomovú bombu na Nagasaki. Krátko potom Japonsko vyhlásilo kapituláciu. Ešte dnes zomierajú ľudia na následky atomového žiarenia explózie oboch atomových bômb.

V USA bol van Kirk oslavovaný ako vojnový hrdina. V interview v BBC televízii povedal v roku 2010 , že nikdy neoľutoval svoju účasť na vražednej misii. Vraj to urobil pre americký národ, ale aj pre japonský národ, lebo Japonsko prestalo posielať svojich vojakov na smrť a sa vzdalo. 

Povedal, že Amerika bojovala proti protivníkovi, ktorý mal povesť, že sa nikdy nevzdáva a preto cítil uľahčenie a radosť, keď videl, ako sa celá Hirošima halila do dymu a ohňa. V inom skoršom interview však povedal aj to, že skúsenosť ho v priebehu rokov naučila, že vojny a atómové bomby nie sú riešením pre problémy ľudstva a že by bol rád, keby sa všetky atomové zbrane odstránili.