27 otázok Londýnu z Moskvy v prípade Skripaľ

31.03.2018 21:48

Diplomatická prestrelka medzi Moskvou a Západom má predbežne prestávku potom, ako prišlo k vzájomnému vyhadzovaniu diplomatov.

Moskva odovzdala Londýnu 27 konkrétnych otázok týkajúcich sa udalostí súvisiacich s otrávením Skripaľa a jeho dcéry. Dosiaľ Briti nedali ani na jedinú z nich odpoveď.

Ruské veľvyslanectvo v Londýne obvinilo britskú vládu, že hrubo porušuje svoje záväzky vyplývajúce z Viedenskej Dohody o konzulárnych vzťahoch, a to tým, že zmienené otázky ignoruje.

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas povedal, že Nemecko bude napriek diplomatickým napätiam, ktoré vznikli medzi Ruskom a Západom, aj naďalej hovoriť s Moskvou.

Aj USA prejavili ochotu vyhrotenú situáciu zmierniť. Biely Dom navrhol Moskve, že môže 48 vyhostených diplomatov nahradiť inými v tom istom počte. Nad týmto krokom Londýn prejavil svoje počudovanie.

To totiž možno interpretovať ako signál Donalda Trumpa, že chce spolupracovať s Vladimírom Putinom, ale nemôže to robiť v plnej otvorenosti, lebo rôzne tlaky politického etablišmentu USA, ktoré na neho od jeho zvolenia  vyvíja, mu to jednoducho nedovolia. Je obdivuhodné, že to dosiaľ dokázal ustáť.

Aj to, že Trump sa nevyjadril ani jediným negatívnym slovom  smerom k Moskve ohľadne jej obviňovaní Londýnom v prípade Skripaľ – hoci vždy všetko komentuje – svedčí o tom, že s prezidentom Putinom ho spájajú určité spoločné politické záujmy.