2. pokračovanie: Bordeaux – starí Rimania, Atlantik, rieka Garonne, víno, Aquitania, .......

26.08.2016 17:47

 

Prastaré aquitánske slovo bard znamenalo močiare – močaristú pôdu a eaux je vo francúzštine plurál pre vodu, a tak poeticky a ľúbozvučne znejúci názov Bordeaux (výslovnosť – Bordó) neznamená nič iné ako močaristé vody.

Dnes som tu už piaty deň a slnko svieti  celý čas neúnavne z modrej oblohy, ktorú nepokrýva  celý deň ani najmenší mráčik. Teploty sa pohybujú medzi 35 a 37 stupňami, napriek tomu ich znášam veľmi dobre, ja, človek z mierneho stredoeurópskeho pásma. Tunajšie horúčavy sú suché a v atmosfére nevládne dusné, potivé vlhko a sparno, ako je tu u nás, neraz už pri 28 stupňoch, keď sa košeľa hneď lepí na rýchlo prepotený chrbát.

Som tu, ako vždy, keď sem zavítam, pracovne – naše Juhoamerické tlačové centrum v Nemecku tu má svoju aquitánsku pobočku. Je tu cítiť blízkosť Španielska i území Baskov a Juhoameričanov veľmi zaujíma táto časť juhozápadnej Európy, a to tak politicky, kultúrne, ako aj historicky. Napríklad Argentínčania, predovšetkým los Porteňos, tak sa v Argentíne nazývajú obyvatlia Buenos Aires, milujú Francúzsko a svoje hlavné mesto pokladajú za Paríž južnej Ameriky.

Je čas obeda a ja kráčam okolo Garonne, mojej najobľúbenejšej európskej rieky, ku ktorej samozrejme ešte niečo neskôr porozprávam. Dnes mám dohodnuté stretnutie s jedným veľmi zaujímavým človekom, Nemcom, ktorý sa prostredníctvom futbalu stal Francúzom, a to mimoriadne obľúbeným. Urobím s ním rozhovor pre juhoamerické médiá. Juhoameričania, ako je známe, vášnivo milujú futbal a veľmi obdivujú nemecký futbal, ale aj francúzsky.

A cez osobnosť Gernota Rohra, ktorý bol neobyčajne úspešný ako hráč a neskôr aj ako tréner najslávnejšieho a najstaršieho futbalového klubu Aquitánie – FC Girondins Bordeaux – im priblížim veľmí fascinujúci futbalový príbeh človeka, ktorý sa zaľúbil do tohto fasinujúceho mesta a stal sa dušou a telom najprv Bordovčanom a neskôr aj oficiálne občanom Francúzska. Bordeaux sa pre neho stalo navždy jeho vlasťou, kde ostal žiť.

pokračovanie nasleduje