2. časť: Zdrvujúca reportáž z Talianska – taká bude budúcnosť Európy?

15.08.2017 21:43

 

A tak naďalej rastie počet migrantov v hraničnom regióne Ventimiglie a rastie i hnev a zúfalstvo jej občanov.

Taliansko už absolútne stratilo kontrolu nad emigračnými prúdmi.

Je však  zarážajúce, že keď Rakúsko pred niekoľkými týždňami nariadilo zavretie svojich hraníc s Talianskom pre utečencov, tak Brusel, Merkel i Macron reagovali podrážene a agresívne, ale že to isté urobil dokonca už pred dvoma rokmi Hollande, keď prikázal zavretie hraníc medzi Francúzskom a Talianskom, to nebolo kritizované ani kancelárkou ani Bruselom.

Keď som bol pred niekoľkými rokmi vo Ventimiglii, tak tam vládla aj bez utečencov veľká depresia a vysoká nezamestnanosť.

Takmer všade som pozoroval úpadok, neuveriteľne zanedbané štvrte, s množstvom doslova spustnutých domov, ktoré zúfalo kričali po renovácii. Ľudia, s ktorými som hovoril, mali trpkú beznádej vpísanú do tvárí a rozprávali mi, že mesto nemá na nič peniaze.

A toto zúbožené mesto musí teraz niesť ďalšie, doslova neúnosné bremeno. 

Prečo?

 

Prečo

sú donucovaní pomáhať utečencom aj najúbohejší z úbohých v Európe, z ktorých mnohí sami potrebujú okamžitú a výdatnú pomoc?

Prečo

musia nútene pomáhať biedni zúfalci iným zúfalcom?

Prečo

kancelárka nepresadí cez Brusel zavedenie špeciálnej dane (napr. 5 percent), tzv. utečeneckej dane pre všetkých v EÚ, ktorí zarábajú viac ako 10 000 eur mesačne? Potom by utečencom pomáhali z vlastného vrecka aj všetci západoeurópski politici a azda by potom mnohé veci videli pod iným zorným uhlom.

Prečo?