2. časť: Slávny britský premiér Winston Churchill bol len zlodejom - 1. časť: 8.11. 2017

21.02.2018 22:42

Vedela ale veľmi dobre, že sotva môže počítať s tým, že by jej rodičia – predovšetkým jej matka – dovolili, aby si vzala plamenného nepriateľa všetkého anglického, Sadata, za manžela. O to viac, že bol chudobný ako kostolná myš, mal manželku (s ktorou sa chcel rozviesť) a s ňou ešte aj tri deti a bol od nej oveľa starší. Jej matka, hoci prijala islam a Korán, ostala aj naďalej hrdou a pyšnou Angličankou a Egypťania, ako Sadat, boli pre ňu len ľuďmi z nízkej kasty. Na druhej strane si ale veľmi cenila inteligenciu a múdrosť a tým sa Anwar vyznačoval ako málokto iný.

Jehan – ktorá bola otcovým miláčikom – začala prosiť najprv otca. Trvalo dlho, kým dal svoj súhlas. Ale to bolo málo platné. Dal jej jasne najavo, že posledné slovo má matka. U nej najprv začal prosiť Hassan, ktorého mala veľmi rada. Nemal úspech. Potom začala prosiť matku Jehan. Robila tak opäť a opäť – obmäkčovala ju slzami i argumentami. Nepomáhalo.

Napokon povedala matke, že sa vzdáva, ale prosí ju aspoň o to, aby smela Anwara pozvať jeden jediný raz k nim na poobedňajší čaj. Prosíkala matku takmer každý deň. Po polroku matka napokon súhlasila, mysliac si, že konečne bude mať pokoj a dcéra potom bude akceptovať jej rozhodnutie. Gladys Cotterill vedela, že Jehan miluje Sadata veľmi a preto jej zakázala sa s ním stretávať.

Napriek tomu sa s ním niekoľkokrát tajne stretla u priateľov.

Jeden štvrtok konečne lady Gladys povedala dcére, že o 17. hodine očakáva Sadata. Jehan vedela, že je takmer nemožné, aby matka zmenila svoje stanovisko. Na druhej strane dúfala, že keď spozná Anwara, tak že je predsa len istá nepatrná nádej. Anwar nebol síce krásavec, ale mal impozantnú tvár a každý, kto ho spoznal, bol očarený jeho osobnosťou a jeho neskrotnou energiou, ktorú neustále vyžaroval.

Pri čaji sedel Anwar medzi Jehan a jej otcom a naproti si zasadla jej matka. Vyzeralo to ako na výsluchu obžalovaného. Ale na prekvapenie Jehan nasadila Lady Gladys celkom vľúdnu tvár. Po krátkom počiatočnom zdvorilostnom rozhovore v angličtine, odrazu zaútočila po arabsky a povedala: „V novinách som o vás čítala, že ste ešte stále proti anglickej okupácii Egypta, ako to nazývate vy. Je to tak?“ Jehan sa prudko rozbúšilo srdce vopred tušiac, že odpoveď Anwara, ktorý sa nikdy nepretvaroval, bude smrteľným ortieľom pre ich lásku. Napriek tomu sa pokúšala dať mu očami signál, aby odpovedal vyhýbavo. Ten si ju však vôbec nevšímal. Pozeral priamo a otvorene do očí jej matky a začal hovoriť svojím príjemným, ale ráznym hlasom: „Winston Churchill je najbrutálnejším a najnehanebnejším zločincom. Od roku 1923 je moja krajina suverénny štát, ale on kradne Egyptu jeho hrdosť i jeho nezávislosť. Jeho politika je politikou najhoršieho  banditu, ktorý presadzuje záujmy Angicka tak, že nesmierne škodí mojej vlasti a okráda ju nehanebne o jej bohatstvá. Pre Angličanov môže byť oslavovaným človekom, pre nás je nenávideným nepriateľom. Pri všetkom rešpekte, ktorý pre vás madam mám, pre Churchilla nepociťujem nič iné ako najväčšie opovrhnutie.“

Lady Gladys mlčala. Churchill bol jej vysoko obdivovaný miláčik. Závladlo tiesnivé ticho. Jehan zmeravela, pre ňu bolo všetko stratené. Na matku sa neodvážila ani len pozrieť. Ticho po chvíli prerušil otec. Zdvihol sa a povedal: „Bol to veľmi zaujímavý rozhovor. Pán Sadat, musíte nás niekedy opäť navštíviť“. Potom ho vyprevadil k dverám.

Jehan očakávala teraz zničujúce slová matky, ktoré budú znamenať koniec všetkým nádejám.

„Čo sa týka anglickej politiky a Winstona Churchilla mám celkom iný názor ako tvoj milovaný pán Sadat. Ale vieš, čo je obdivuhodné? Jeho otvorenosť a priamočiarosť mi veľmi imponovali. A najmä to, že sa vôbec nepokúsil si ma nejako záľudne získať a tak sa votrieť do mojej priazne. Bol úprimný a povedal to, čo si myslí. Je inteligentný a má silný charakter. S týmto mužom sa nebudeš nikdy nudiť.“

Srdce Jehan sa prudko rozbúchalo, teraz ale od prekypujúcej radosti: „Tak sa môžeme zasnúbiť?“

Lady Gladys sa usmiala: „S tým si ešte musíš nejaký čas počkať.“

O rok sa konala svadba a veľká láska Jehan a Anwara trvala 32 rokov – až do jeho smrti. Jehan ešte žije – má 84 rokov a je ešte stále veľmi aktívna, aj politicky.

Koniec