2. časť: Slávny britský premiér Winston Churchill bol len zlodejom

13.11.2017 22:56

 

Medzi Jehan a Anwarom sa začala veľká ľúbostná aféru. To bolo niečo v tom čase v Egypte neslýchané a platilo ako absolútne nemorálne. Obaja boli doslova zbláznení láskou, ktorá ich celkom pohltila.

Anwar bol okrem toho ešte aj ženatý, a to niekoľko rokov so ženou zo svojej rodnej dediny. Nemiloval ju, ale ju rešpektoval. Ale Jehan nedokázalo od Anwara nič odradiť – ani veľký vekový rozdiel, ani to, že sa musel starať o svoju rodinu a ani to, že bol chudobný. Problém bol však v tom, že Jehan potrebovala na to, aby sa mohla vydať za muža svojich snov, súhlas svojich rodičov.

Ako všetky egyptské deti, tak aj Jehan mala príliš veľký rešpekt pred nimi a proti ich vôli by sa nedokázala postaviť. Okrem toho niečo také jej zakazovalo aj jej islamské náboženstvo.  Nikdy by sa neodvážila nesplniť prianie svojich rodičov. Korán prikazuje úplnu poslušnosť detí voči rodičom.

A bola to predovšetkým jej matka, ktorá o Anwarovi nechcela ani len počuť. Rušilo ju na ňom niekoľko vecí. Bol ženatý, mal deti a bol dvakrát taký starý ako jej dcéra a bojoval proti jej krajanom, Angličanom.

Matkine argumenty boli neúprosné a racionálne: „Bude sa vždy musieť starať o svoju rodinu a ty budeš žiarliť. Okrem toho vydá všetky svoje peniaze na nich a tak zničí tvoj život. A tvoja láska nevydrží potom dlho.“

Darmo sa matky  niekoľkokrát naliehavo pýtala, či ho nechce aspoň spoznať a s ním hovoriť. Bola presvedčená, že každý, kto ho počuje rozprávať, tak si ho musí obľúbiť. Matka však zakaždým povedala svoje odmietavé a rozhodné nie.

Otec mal viac súcitu so svojou dcéou a aj porozumenia.  Možno aj preto, lebo ako uvedomelý a nacionálne zmýšľajúci Egypťan Anwara, ako takmer každý Egypťan obdivoval a rešpektoval. Ešte ako študent bol raz na demonštráciách proti Angličanom a bol zatknutý a na niekoľko týždňov odsúdený do väzena a preto Anwar bol v jeho očiach veľkým hrdinom.

Dni utekli a Jehan sa stávala čoraz smutnejšia a mlčanlivejšia. Z niekdajšej radosťou žiariacej a vždy dobre naldenej mladej krásky sa stávala depresívne pôsobiaca zádumčivá žena. Rodina si robila o ňu starosti.

Dvakrát prišiel k nim aj Hassan, aby sa prihovoril za Anwar. Otec Jehan  pritom začal byť naklonený tomu, aby sa jeho dcéra predsa len vydala za Anwara. Uvedomil si plne, že jeho dcéra toho muža miluje tak veľmi, že ak jej nedovolia si ho vziať, tak to môže zle s ňou skončiť a uvedomil si tiež to, že aj on sa ženil z lásky a proti názoru svojej rodiny – veď jeho žena nebola ani moslimka ani Egypťanka.

Pokračovanie nasleduje