2. časť: Mozog si možno vylepšiť v každom veku: Poznatkovo, ale aj Biologicky,

16.08.2017 20:21

Všetky tieto úžasné objavy a poznatky modernej neurológie sú však širokej vedomosti takmer celkom neznáme.

V nasledovnom v skrátenej forme opíšem jednotlivé piliere:

A,

ide tu súčasť hlbinnej psychológie (Tiefenpsychologie, ktorej zakladatelia a šíritelia boli Adler, Jung, Freud, Fromm). Jej teórie sú najlepšie vypracované v nemčine.

Svojho času som učil mojich nemeckých študentov, že všetko podstatné, čo sa týka A, možno najlepšie vyjadriť a pochopiť výpoveďou – uvediem ju po nemecky a potom vysvetlím:

„Erkenne dein ureigenstes SELBST, aber allein nur du selbst. Wenn du es schaffst, dann erweckst du in dir dein ureigenstes POTENTIAL. Spoznaj tvoje najvlastnejšie VNÚTRO, ale objavuj ho len ty sám (bez „znečistení“ zvonku). Ak to dokážeš (lebo niečo také je dlhodobý proces), potom prebudíš v sebe celý tvoj obrovský potenciál (to je suma všetkých tvojich schopností, z ktorých nejedna v tebe len drieme a či spí spánkom večným).“

Na to treba však ísť veľmi, preveľmi hlboko do svojho vnútra. Povrchne a konzumisticky žijúci ľudia niečo také nikdy nedokážu. Tí však o také niečo ani len nemajú záujem. Sú zajatí len povrchnosťami a zbytočnosťami.

B,

bytostné spojenie s prírodou (nesmie byť len účelové) je pre neurogenézu mimoriadne dôležité. Možno ho dosiahnuť len vtedy, ak sme každý deň aspoň polhodiny v prírode a vnímame ju všetkými zmyslami aktívne a vyprázdnime z hlavy všetky zbytočné myšlienky – nemyslíme ani na sekundu na problémy ani na nič iné. Musíme mať pocit, že sme v akomsi meditačnom móduse, kedy nás napĺňa a vypĺňa len príroda vôkol nás.

C,

šport posilňuje naše telo a v nejednom prípade ho aj ozdravuje. Napr. pravidelné behanie pomáha znižovať vysoký krvný tlak a znižuje pulz a posilňuje činnosť srdca. Ja beham pravidelne 2 krat týždenne 45 – 50 minút a vždy v lese. Šport samozrejme vzpružuje a osviežuje aj ducha. A slúži aj neurogenéze.

D,

o tom bolo už veľa napísané. Tu len úplne jednoduchý vzorec :

Jedz minimum mäsa, nepi alkohol (a ak, tak len minimum a vzdy len po obede či večeri a len poharik vina, nič viac), jedz veľa zeleniny a ovocia a nikdy nejedz veľa a nefajči.

E,

tu uvediem len krátučky úryvok z mojej publikácie Láska a poznanie – cesta k šťastiu:

Život každého nového človeka, každého nového hosťa na našej planéte sa začína poznaním a láskou. V láske bol splodený (aj keď nie vždy), s láskou je na tento svet očakávaný a s láskou je na ňom aj prijatý. Od prvého momentu, keď otvorí oči, začína objavovať a spoznávať. Objavovanie a spoznávanie je najzákladnejšou potrebou jeho intelektu i jeho duše. A prostredníctvom poznávania sa učí objavovať a rozvíjať aj lásku. Najprv je to len láska k sebe a láska k matke ako k objektu, ktorý sa o neho stará a ho udržuje na živote. To znamená, že ide o inštinktívnu lásku, ktorá sa pomocou poznávania a objavovania premieňa na lásku prirodzenú. Prirodzená láska je láska poznávacia a či láska vznikajúca procesom spoznávania. Bez tohto procesu by skutočná a nezištná láska neexistovala a bez fenoménu lásky by neexistovalo ani poznanie. V podstate možno povedať, že láska sa rovná poznaniu, čo pochopiteľne platí aj naopak. 

Preto je najvačším paradoxom existencie človeka to, že spravidla už veľmi skoro stratí afinitu k obom najdôležitejším aspektom svojho života – k láske i k poznaniu. Stratia sa mu z dohľadu skôr, než si naplno uvedomí, že bez nich je jeho bytie nedokonalé a amputované, a preto ani nedokáže byť šťastný.

To je dôvodom, že potom celý život trpí pocitom, že nevie, kto je, že nevie, čo tu hľada a nevie kam kráča. Je sužovaný a zmietaný nepokojom, nahlodávaný strachom a mučený osamelosťou. Ľudia sa dvajú okrádať o svoju najúžasneišiu potencialitu – schopnosť preciťovať Wahre Liebe – opravdivú – pravú lásku. Nechávajú sa indoktrinovať a programovať zvonku a potom ovadať zlobou, nenávisťou a deštruktivitou  a preto ani nevedia spoznávať v objektivite a vlastným rozumom!!!

Ľudia dneška upadli tak veľmi, že stále hľadajú len povrchnú zábavu – takpovediac niekto alebo niečo ich musí zabávať zvonku – sami sa nedokážu zabávať zo svojho vlastného vnútra!!!

Ako je niečo také vôbec možné? Ako môžeme stratiť to, čo je pre nás najdôležitejšie, čo je pre náš život jeho najvýznamnejšou esenciou?! Ako môžeme odvrhnúť a či si dať zobrať to, prečo sme boli stvorení:

Aby sme milovali a poznávali!!!!

Zamyslite sa nad týmito vypoveďami hlboko a meditatívne. A potom analyzujte, akými ste a či ste skutočne takými, akými by ste vo svojom hlbokom vnútri chceli byť naozaj
 

F,

o tom by som mohol písať celé strany – ale tu som k tomu už to podstatné povedal v E. Kto dokáže zvnútorniť moje slová v tomto článočku, ten môže mnohé vo svojom živote posunúť k jeho novým horizontom.

To, že si mozog možno vylepšiť v každom veku – samozrejme najlepšie je, ak s tým začnete už veľmi skoro a nikdy s tým neprestanete – na to som aj sám tým najlepším dôkazom. A poznám niekoľko  neobyčajne múdrych a  absolútne zdravých mužov a žien vo svete, ktorí sú odo mňa podstatne starší, a ktorí sú preto ešte lepším dôkazom ako ja, toho, čo tvrdím v tomto článku.