13 rastlín, ktoré zmenili svet a ovplyvnili jeho históriu - číslo 4 : Tulipány

04.01.2015 12:17

Krása tulipánov očarovala svet už v stredoveku. Do Európy sa dostali niekedy okolo roku 1633. Dovtedy boli známe len v strednej Ázii, kde sa vyskytovali. Ich dovozcami na európsky kontinent boli Holanďania. V ich krajine v období medzi rokmi 1633 až 1660 prepukla doslova šialená tulipánová mánia. Každý, kto mal viac peňazí, ich chcel mať. Tulipánova horúčka sa šírila veľmi rýchlo po Európe. Najprv preskočila do Nemecka a Francúzska a krátko potom aj do Španielska a ďalších krajín. Ruský cár a jeho dvorná šľachta tiež prepadli kráse tulipánov.

V Amsterdame boli milovníci tulipánov ochotní v 17. storočí za jedinú cibuľku najžiadnejšieho tulipánového druhu, Semper Augustus, zaplatiť až 10 000 guldenov - toľko stál v tom čase dom so záhradou v najluxusnejšej amsterdamskej štvrti. Pre svojich krajanov objavil tulipány Osgier de Busbecq, flámsky veľvyslanec v Turecku. Počas jednej svojej cesty po Anatólii,  pri obede u jedného anatólskeho obchodného známeho, uvidel tulipány vo vázach na stoloch v jedálni a hneď ho očarili. 

Dal poslať veľkú zásielku tulipánových cibuliek svojmu dobrému priateľovi Carolusovi  Clusiovi, profesorovi botaniky na univerzite v Leidene. Ten dal z nich niekoľko spriateleným vedcom a bohatým občanom, medzi nimi aj známemu a uznávanému maliarovi Rubensovi, ktorý ich zasadil vo svojej záhrade v Antwerpách a ich kvety zvečnil vo viacerých svojich obrazoch.

Krátko potom sa už rozpútala všeobecná honba po novom zázračne kásnom kvete - po tulipáne - v celom Holandsku. Tulipánové cibule boli už čoskoro vyvažované zlatom. Začalo sa s nimi špekulovať dokonca aj na burze. Čoskoro však prišlo k prvému svetovému burzovému krachu, a to krátkodobo poznačilo aj obchodovanie s tulipánmi. Napriek tomu kvitnúce hospodárske odvetvie - tulipánový biznis - ostalo natrvalo existovať a darí sa mu dodnes. Dnes sú v ňom absolútne číslo jedna na svete Holanďania, ktorí ovládajú až 80 percent celosvetového trhu s tulipánmi.