13 rastlín, ktoré zmenili svet a ovplyvnili jeho históriu - číslo 7: Hrach

11.01.2015 11:57

Hrach je ako potrava ľudstvu už veľmi dávno známy. Jeho latinský názov znie Pisum sativum. Pochádza z Malej Ázie. Archeologické nálezy dokumentujú pestovanie hrachu už pred 10 000 rokmi. V tom období pestovali ľudia hrach v Jerichu i v sýrskom Asvade. Podobný nález existuje z gréckeho Franchthi, ale je o tisíc rokov mladší.

Hrach sa však vo svete mimoriadne preslávil až v roku 1856. Nie však ako skvelá a výživna potrava - tou bol už veľmi dlhú dobu. Získal si veľkú pozornosť vedcov. Mních Gregor Mendel začal v tom roku, v záhrade augustínskeho rádu v Brne, systematický výskum rastliny hrach. Osem rokov experimentoval Mendel s rastlinami hrachu, pričom krížil rôzne hrachové odrody. Urobil tak viac ako 10 000 krát a krížil dva druhy hrachu: do fialova kvitnúce s takými, ktoré kvitli bielou farbou.

Zaujímalo ho, ako sa pritom zdedia na potomstvo určité charakteristické vlastnosti, ako farba, veľkosť, forma. V roku 1865 zverejnil na základe svojich experimentálnych výsledkov dri tézy o pravidlách dedenia. Nove vedné odvetvie, genetika, bola tým dňom zrodená.

Súčasníci však nedocenili obrovský význam Mendelovej genetiky a trpko sklamaný mních sa napokon od vedy a ďalšieho bádania v oblasti genetiky úplne odvrátil. Až šestnásť rokov po jeho smrti, v roku 1900, si botanici spomenuli opäť na jeho objaviteľské práce a začali ich rozvíjať ďalej a odvtedy mu právom prislúcha titul otca modernej genetiky.