13 rastlín, ktoré zmenili svet a ovplyvnili jeho históriu - číslo 5: Hodváb

05.01.2015 15:05

Z trinástich rastlín, ktoré urobili svetovú kariéru, sa začala najskôr kariéra rastliny s latinským názvom Morus Alba - moruša biela. Pochádza z Japonska a Činy a používať sa začala už v staroveku.

Legendárna, mýtami opradená, prastará Hodvábna cesta, je prvou Superhighway- prvou autostrádou histórie. Bola veľmi frekventovanou dopravnou tepnou, merajúcou 8 000 kilometrov. Spájala východnú Áziu s krajinami okolo Stredozemného mora. Tiahli po nej neustále veľké karavány s najrôznejšími tovarmi z Ázie. K najcennejším z nich, ktoré prichádzali do Európy z Ďalekého východu, patrila priadza z moruše bielej, získavaná z húseníc morušovníka , ktorý sa vyživuje zo stromu moruše bielej. Šaty z hodvábu boli v Európe veľmi drahé a veľmi žiadané.

V Číne bol hodváb známy už v roku 3 000 p. n. l. A jeho výroba bola prísne utajovaná a chránená zákonom. Kto húsenice moruše bielej, alebo jej vajíčka, by bol vyviezol za hranice Číny, tomu hrozila poprava. Avšak cez Hodvábnu cestu sa časom dostalo aj tajomstvo produkcie hodvábu von z Číny. 

Okolo roku 550 sa začalo s produkciou vzácneho materiálu - hodvábu - aj v Európe, a to v Byzantskej ríši. Cez Hodvábnu cestu, zvanú aj Karavánová cesta, sa do Európy dostali aj ideológie a relígie Ďalekého východu a ovplyvnili myslenie viacerých európskych filozofov i niektorých teológov.