13 rastlín, ktoré zmenili svet a ovplyvnili jeho históriu - číslo 13: Káva

29.08.2020 23:20

Môj dobrý priateľ, argentínsky básnik Juan Gelman, mi raz pred rokmi o káve povedal: "Vieš, káva je pre mňa kreatívna droga - pri káve som písal moje najkrajšie básne."

Môže byť, že to pre neho bolo tak - pre mňa nie. Keď tvorím, tak nikdy nepijem ani kávu a ani víno.

Argentínčania milujú kávu nadovšetko, pritom káva nepochádza z južnej Ameriky, ako si to mohí myslia, ale z Afriky - a to z Etiópie a Sudanu.

Do svetovej histórie sa káva naplno dostala až v 17. storočí. A patrí k najobľúbenejším nápojom takmer v každom kúte sveta.

Mnohí umelci, spisovatelia, poéti, žurnalisti - píšu svoje diela a publikácie pri poháre dobrej silnej kávy.

Zakladatelia londýnskej burzy sa stretávali pri káve v Jonathan´s Coffee-House. Jean Paul Sartre sa stretával pri káve s kruhom svojich filozofických partnerov na diskusie v parížskej kaviarni Les Deux Magots a Joanne  K. Rowling napísala svoju prvú knihu Harry Potter v Edinburghu, v kaviarni The Elephant House.

"Čierne tekuté zlato" - káva, sa v 14. storočí dostala z oblasti Kaffa v Etiópii, v batožine obchodníkov s otrokmi do Arábie.

Mal to byť slávny benátsky objaviteľ Marco Polo, ktorý doniesol Cofea Arabica do Európy.

Začiatkom 17. storočia začali v Európe vznikať prvé Kaffehäuser - kaviarne a odvtedy je káva neodmysliteľným opojným nápojom ľudí a je len málo takých, ktorí ju nepopíjajú viackrát každý deň - čo zdraviu neveľmi prospieva.