13 rastlín, ktoré zmenili svet a ovplyvnili jeho históriu - číslo 13: Káva

12.03.2015 11:16


Môj dobrý priateľ, argentínsky básnik Juan Gelman, mi raz o káve povedal: "Vieš, káva je pre mňa kreatívna droga - pri káve som písal moje najkrajšie básne." Môže byť, že to pre neho bolo tak - pre mňa nie. Keď tvorím, tak nikdy nepijem ani kávu, ani víno.


Argentínčania milujú kavu nadovšetko, pritom káva nepochádza z južnej Ameriky, ako si to mohí myslia a ani z arabských krajín, ale z Afriky - z Etiópie a Sudanu. Do svetovej histórie sa káva, ako mimoriadne obľúbený nápoj, naplno dostala až v 17. storočí.

 

Mnohí umelci, spisovatelia, poéti, žurnalisti - píšu svoje diela a publikácie pri poháre dobrej silnej kávy. Zakladatelia londýnskej burzy sa stretávali pri káve v Jonathan´s Coffee-House. Jean Paul Sartre sa stretával pri káve s kruhom svojich filozofických parterov na diskusie v parížskej kaviarni Les Deux Magots a Joanne  K. Rowling napísala svoje prvú knihu Harry Potter v Edinburghu, v kaviarni The Elephant House.

 

"Čierne zlato" - káva, sa v 14. storočí dostala z oblasti Kaffa v Etiópii, v batožine obchodníkov s otrokmi do Arábie. Mal to byť slávny benátsky objaviteľ Marco Polo, ktorý doniesol Cofea Arabica do Európy. Začiatkom 17. storočia začali v Európe vznikať prve Kaffehäuser - kaviarne a odvtedy je káva neodmysliteľným opojným nápojom ľudí a je len málo takých, ktorí ju nepopíjajú viacnásobne každý deň - čo zdraviu neveľmi prospieva.