13 rastlín, ktoré zmenili svet a ovplyvnili jeho históriu - číslo 10: Zemiaky

04.03.2015 16:48

Vlasťou zemiakov sú juhoamerické Andy. Patria k najdôležitejším základným potravinám ľudstva.

 

Kedy sa zemiaky dostali do Európy nie je presne známe. Na svojej ceste do Španielska urobili zemiaky medzizastávku na Kanárskych ostrovoch. To je známe zo záznamov: v novembri 1567 boli z južnej Ameriky dovezené okrem iného nákladu tri sudy, v jednom boli zemiaky, v druhých dvoch citróny a pomaranče. Prvý záznam o zemiakoch na európskej pôde je z roku 1573, keď nemocnica v Seville zakúpila isté množstvo zemiakov.


V nesmierne chudobnom Irsku devätnásteho storočia boli zemiaky najdôležitejšou základnou potravinou. Viac ako dve tretiny Írov boli od zemiakov doslova životne závislí. Bez zemiakov by boli sotva prežili. Predovšetkým preto existoval v Írsku zemiakovy rituál - na veľkonočný Veľký piatok sa zemiaky sadili a postriekali sa svätenou vodou, aby tak boli chránené pred diablom. Žiaľ ani to nepomohlo proti pliesni, ktora ako "masová" choroba v roku  1845 zničila v Írsku takmer celú úrodu zemiakov. Prišlo k hladovej katastrófe obyvateľstva a situáciu ešte zhoršila týfusova epidémia a extrémne tvrdá zima. Viac ako milión ľudí zomrelo  a dva milióny Írov emigrovalo do Ameriky, Kanady a Austrálie.

 

Irish potato famine sa stala národnou katastrófou, ktorá znamenala obrat v dejinách Írska. Počet jeho obyvateľstva už nikdy nedosiahol stav, ktorý pred rokom 1845.  Len v USA žije dnes okolo 35 miliónov ľudí írskeho pôvodu.