13 rastlín, ktoré zmenili svet a ovplyvnili jeho históriu - číslo 1: Kaučuk

29.12.2014 19:15

Málokto vie, že pre tieto rastliny boli vedené vojny, zotročovaní ľudia, vykorisťované celé národy a nahonobené nesmierne bohatstvá. Každá z týchto trinástich rastlín sa stala pre ľudstvo taká dôležitá, že objav jej užitočnosti v mnohom ovplyvnil aj chod dejín.

Pozrime sa najprv na rastlinu číslo jedna, na kaučuk. Pochádza zo strednej Ameriky. Jej vstup do dejín sa začal v roku 1839. 

Keď Španieli prišli začiatkom 16. storočia do južnej Ameriky, dozvedeli sa, že tamojší Indiáni používali šťavu stromu, ktorý nazývali cahuču, na zhotovovanie vodotesných nádob. Svoju svetovú kariéru odštartoval elastický materiál zo stromov z pralesov v roku 1839. 

 V tomto roku vyvinul americký občan Charles Goodyear vulkanizáciu. To je proces, v ktorom sa prírodný produkt chemicky pretvorí na materiál, ktorý je rôznym spôsobom zaťažovateľný. Vulkanizácia kaučuku je  fyzikálno-chemický proces, pri ktorom pôsobením vulkanizačného  činidla prebiehajú štruktúrne zmeny, ktoré menia kaučuk s prevažne  plastickým charakterom na gumu s prevažne  elastickým charakterom. Z bielej kaučukovej šťavy sa stane čierna guma, ktorá bola dôležitým materiálom pre priemyselnú revolúciu.

V roku 1888 si John Boyd Dunlop zaistil prvý patent na výrobu bicyklových pneumatík. Bratia Michelinovci vyvinuli v roku 1895 prvé vzduchom naplnené autové pneumatiky. Tesnenia, hadice či transmisné remene z gumy umožnili vývoj celkom nových strojov. Dnes máme síce už dávnejšie syntetické materiály, ale elastické vlastnosti prírodného produktu  sú nedosiahnuteľné. Jeho podiel na globálnej produkcii gumy činí až 44 percent. Tendencia stúpajúca. Lepidlá, pneumatiky, rukavice pri lekárskych operáciách, cumlíky, prezervatívy, atď. - guma je všade nepostrádateľná.