125. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

31.05.2020 23:21

„Ako to bolo tu po príchode islamu?“ Opýtal sa Anastázius po chvíli kopta.

„Po tom, ako nás Byzancia sklamala, tak ostal našou jedinou nádejou islam, od ktorého sme si sľubovali lepšiu budúcnosť pre nás. Nestalo sa však tak. Aj islam nás sklamal a síce veľmi. Nevraživosť a nedôvera koptov voči mohamedánom, ktorých počet v Egypte postupne narastal a tým narastala aj ich rozpínavosť a nafúkanosť, stúpala. V priebehu rokov došlo niekoľkokrát medzi koptami a mohamedánmi ku konfliktom a neraz aj tiekla krv.

Situácia sa ešte viac vyostrila, keď sem prišiel pred nejakým časom nový, samozrejme moslimský miestodržiteľ. Ten nás neustále u kalifa osočuje a vyslovuje podozrenia, že sa spolčujeme s tunajšími alexandrijskými židmi a že s nimi robíme spoločné veci proti islamu a proti nemu – kalifovi.

Toto je však podlá a trestuhodná lož. Kalif takto dostáva do Bagdadu len nepravdivé správy o nás a ľahkoverne sa necháva klamať a zavádzať svojím korupčným a len peniazmi posadnutým miestodržiteľom.

Tento nevýslovný chamtivec tvrdí kalifovi bezočivo a luhársky, že vraj nechceme platiť dane, ktoré nám boli vyrúbené.

Je pravdou, že kalifa nemáme v láske – veď ale kto by miloval tých čo ho okupujú a zdierajú!

Ale oveľa viac nenávidíme túto podlú miestodržiteľskú hyenu. To je totiž on, kto svojho vládcu kalifa nehanebne okráda o dane, ktoré mi poctivo platíme, ale veľkú časť z nich si necháva tento podvodný miestodržiteľ.

Do Bagdadu posiela čoraz menej z daní, ktoré od nás dostane.

Proti tomu sa bránime a brojíme preto proti nemu a nie proti kalifovi. A musíš vedieť, že to isté robí aj so židmi. Aj tých žmýka celkom až do krvi. A preto nečudo, že aj oni sa proti nemu plní rozhorčenia búria.

To je jediný dôvod, prečo ten podliak posiela kalifovi správy, že sa spájame so židmi a sa vraj spoločne s nimi búrime proti Bagdadu.

My to ale už nemienime beztrestne ďalej znášať. Kalif je ďaleko, veľmi ďaleko a keď nám nechce pomôcť a verí ďalej svojmu miestodržiteľovi, tak musíme konať a pomôcť si sami.

Tak toto je celá pravda a teraz už vieš, prečo máme spojenectvo so židmi. Je to spojenectvo z nevyhnutnosti, a to znamená, že spoločne sme silnejší. Teraz už vieš aj to, prečo miestodržiteľ posiela kalifovi nepravdivé správy, v ktorých nás opisuje ako neúprosných nepriateľov islamu.

Vie veľmi dobre, že keby sa kalif dozvedel celú skutočnú pravdu o tunajších pomeroch, že by ho to mohlo stáť hlavu.“

 

Pokračovanie nasleduje