10 ročného berlínskeho žiaka znásilnili na triednom výlete traja spolužiaci – dvaja Afgánci, jeden Sýrčan

02.09.2018 23:45

Ide o žiakov jednej berlínskej školy. Prípad sa odohral na triednom výlete krátko pre letnými prázdninami. Učitelia, ktorí boli jeho účastníkmi, nevedeli o ničom. Škola je známa tým, že na nej vládnu brutálne pomery – žiaci z rodín utečencov a cudzincov sú tam vo veľkej početnej prevahe.

Znásilnený žiak zo strachu pred pomstou jeho trýzniteľov nepovedal učiteľom ani rodičom ani slova o tom, čo sa mu stalo. Až po niekoľkých dňoch sa s tým zdôveril jednému priateľovi a ten informoval o tom sociálneho pracovníka a až potom sa o brutálnom znásilnení dozvedela polícia a aj vedenie školy.

Desaťročný hlavný pachateľ, Afgánec, bol už dlhú dobu veľmi problematickým a nadmerne agresívnym žiakom, s ktorým si učitelia nevedeli rady. To isté platilo aj pre jeho dvoch jedenásťročných spolupachateľov. Škola bola známa tým, že žiaci nemali rešpekt pred učiteľmi, používali fekálnu reč nielen medzi sebou, ale aj pred učiteľmi. Mnohí žiaci vynechávali bezdôvodne vyučovanie.

K prípadu sa vyjadrila aj Astrid Sabine Busse, predsedníčka IBS, Zväz riaditeľstiev berlínskych škôl:

„Silne pochybujem, že pachatelia  mali byť vo veku desať a jedenásť rokov. N Na základe mojich dlhoročných skúseností so žiakmi v tomto veku, poznám ich správanie a preto som presvedčená, že sú podstatne starší. Okrem toho, ak boli všetci traja známi ako problematickí a mimoriadne agresívni, tak im nemalo byť dovolené, aby sa zúčastnili triedneho výletu.“

Dodám, že brutalita a násilenstvá na nemeckých školách rastú priamo úmerne počtu žiakov, ktorí nie sú Nemci. Ďalším faktom je aj to, že negatívne ovplyvňujú aj správanie nemeckých žiakov, ktorí sa im prispôsobujú. A všeobecne platí, že pomery na školách v Nemecku sa čoraz viac brutalizujú a  že je mnoho prípadov, keď žiaci atakujú a ohrozujú učiteľov fyzicky a dokonca aj nožmi.

V poslednom čase sa viacerí učitelia priznali médiám, že majú strach a zlý pocit, keď idú do školy, a že obavy pred násilím majú dokonca aj počas vyučovania.

Niečo také bolo pred dvadsiatimi rokmi v Nemecku nemysliteľné. Učitelia boli žiakmi rešpektovaní.