1. pokračovanie: Bordeaux – starí Rimania, Atlantik, rieka Garonne, víno, Aquitania, .......

24.08.2016 20:15

Bordeaux počas svojej dlhej histórie menilo viackrát „svojho pána a svoju štátnu príslušnosť“ – čo je u významných miest dosť bežné. Čo však nie je bežné, to sú jeho skvelé a výnimočné vína. K tomu ale prídem neskôr.

Až od polovice 15. storočia patrilo mesto natrvalo do Francúzska. Vďaka svojej strategicky významnej polohe a predovšetkým zásluhou dôležitosti ako významná križovatka obchodných a  dopravných spojení, prežívalo už v antike i stredoveku fakticky trvale  hospodársky i kultúrny rozmach.

Peniaze prúdili do mesta najmä  vďaka jeho znamenitým vínam, ktoré priniesli a kultivovali Rimania a v neposlednom rade ťažilo Bordeaux z toho, že vlastnilo veľký námorný prístav. Rimania nazývali mesto Burdigala a spravili z neho hlavné mesto Aquitanie (Akvitánsko).

Aquitania je o niečo menšia ako Slovensko – má 41 000 kvadrátnych kilometrov a 3,3 milión obyvateľov. Rimania obsadili toto územie v 1.storočí p.n.l., keď ho dobyl Július Cézar a zriadil tam rímsku provinciu Gallia Aquitania. Bola oveľa väčšia ako dnešná Aquitania – siahla na sever až po rieku Loire. Domorodé obyvateľstvo – čiastočne keltského a baskického poôvodu - bolo kolonializované a romanizované a prebralo aj reč Rimanov.

Keď prišli Rimania, tak na mieste dnešného Bordeaux bola len neveľká keltská osada. Okolie bolo veľmi močaristé, ale Rimanom sa pozdávalo a keďže boli vynikajúci stavitelia a ich inžinieri vedeli vysušovať močiare, tak sa rozhodli, že tam vybudujú mestskú kolóniu, a to už bol základ neskoršieho veľkolepého prekvitajúcho mesta. V jeho názve je však navždy zadokumentované, že vzniklo takpovediac v močaristých vodách.

pokračovanie nasleduje