1.časť: Pred 70 rokmi zavraždili Gandhiho. Nikdy nepresadzoval predstaviteľ nejakej relígie lásku Boha do politiky tak ako on

06.02.2018 20:31

„Oko za oko a len tak ďalej – až oslepne celý svet“  citát Mahatma Gandhi – bol to jeho symbolický zúfalý výkrik proti nezmyselným vojnám a strašným krviprelievaniam, ktoré stále niekde vo svete zúria.

Ak by si všetci tí politici, ktorí ho  už desaťroči oslavujú a občas dokonca aj použijú (ale len farizejským spôsobom) jeho citáty a jeho vznešené slova, brali z neho príklad a vnášali konzekventne do politiky to, čo robil on, tak by sme mohli žiť vo svete bez zbraní, bez nenávisti, bez deštruktivity, vo svete lásky, priateľstva a vzájomného ľudského rešpektu.

Bol  by to skvelý svet posolstiev a odkazov Gándhiho, ktoré vysielal na celé ľudstvo počas celého svojho života.

Bolo to 30. januára 1948, keď guľka fanatika, hinduistického fundamentalistu zavraždila najväčšieho politického i religiózneho humanistu a altruistu v celej histórii ľudstva, Mahatmu Gandhiho.

Gandhi bol aj veľkým mystikom a znalcom prastarých indických Upanišád a Véd – filozoficko-religióznych pokladov múdrosti dávnej Indie. V neposlednom rade bol i výnimočným a tvrdošijným bojovníkom za ľudské práva všetkých ľudí tohto sveta. Bez rozdielu rasy a relígie.

Krátko pred  jeho smrťou dosiahlo indické Hnutie nezávislosti, ktoré založil a ktoré bojovalo proti Britskému panstvu v Indii metódou nenásilného odporu, obrovský úspech. Briti ukončili v Indii svoje koloniálne panstvo a prepustili Indiu do slobody a samostatnosti.

Ghandi sa narodil v roku 1869 v hinduistickj rodine a jeho meno znelo Mohandas Karamčand. Až neskôr, keď sa už stal v celej Indii známou a veľkou osobnosťou, tak mu bol prepožičaný titul Mahatma – Veľká Duša.

„Najprv ťa ignorujú, potom sa smejú z teba, neskôr ťa chcú zničiť, ale ak vydržíš, tak napokon zvíťazíš“ – citát Mahatma Ghandi

 

Pokračovanie nasleduje