A Berlín mlčí: Preto nemecký autopriemysel v budúcnosti „zhorí“ a „horí“ už teraz

16.06.2020 23:57

Nemecké autokoncerny totálne zmeškali budúcnosť. Ich východisková situácia pre nové vývojové štruktúry, ktoré ovládnu autotrhy budúcnosti je veľmi zlá.

V prvom rade – a to je pre nezasvätených prekvapujúce -  je to vlastná neschopnosť a dlhé zotrvávanie nemeckých autoproducentov na úspešných modeloch minulosti, ktoré boli základom niekoľko desaťročí pretrvávajúceho blahobytu v Nemecku.

Manažéri a šéfovia nemeckých autokoncernov dlho zanedbávali fakt, že  v ostatných rokoch klesali počty predaných nemeckých aut – BMW, Mercedes, VW,…..

Akoby vyčkávali, že sa to ešte zmení. Koron a to však ešte viac zhoršila.

A nečinná bola aj nemecká vláda, aj so svojimi početnými odbornými poradcami, lebo nevysielali nijaké signály, že je nevyhnutné odstúpiť od starých modelov a intenzívne sa venovať inovácii autopriemyslu.

Úpadok výkonnosti nemeckých autokoncernov sa prejavuje aj na burze, kde sú akcie napr. BMW či Daimler  takpovediac vo voľnom páde. Už pred rokom ich bolo možné kúpiť za menej ako sedemnásobok zisku.

Klesajúci pomer kurz-zisk je spravidla spoľahlivým indikátorom toho, že akcie autokoncernov sa dajú získať priaznivo.  Ale súčasne musí byť privátny akcionár pri ich prípadnej kúpe opatrný a dobre informovaný, lebo pomery v autobranži sú komplikované a pre toho, kto nie je insiderom neprehľadné. Dokonca aj nejeden skúsený investor, kto si tu kúpil zdanlivo výhodné akcie, už pritom „padol na nos“.

Nemecký autopriemysel si v nedávnej minulosti pokazil svoje dobré meno aj viacerými škandálmi, ktoré boli už dostatočne medializované.

Preto sa v ďalšom bližšie dotknem faktu, ktorý je už v názve článku. Nemci stratili napojenie na budúcnosť, ktorá autopriemyslu chystá obrovské zmeny. A táto budúcnosť sa už začala – ale v podstate bez Nemcov. Autoproducenti sú tu konfrontovaní s trojnásobnou problematikou.

Auto budúcnosti je:

 

E-automobil

bude to dokonalý výrobok IT-technológie

nové formy používania auta

 

Na tieto tri nové výzvy je nemecký autopriemysel – v provnaní napr. s Čínou či Japonskom – zle pripravený. Nemci sa príliš dlho sústreďovali len na tie produkty, kde mali dlhodobo prednosti voči konkurencii – boli to produkty so spaľovacím motorom.

To je hlavný dôvod, prečo premeškali vývoj E-automobilov. Preto musí napr. BMW pri vývoji svojich E-miniautomobilov spolupracovať s čínskym autovýrobcom, firmou Great Wall. Podobne je na tom Daimler, ktorý je nútený spolupracovať s firmou Geely, ktorá patrí k najväčším čínskym autoproducentom. Aj v oblasti batériovej technológie je nemecký autopriemysel závislý od čínskych dodávateľov.

Postupne získava Čína čoraz väčšiu moc nad nemeckými autoproducentami. Je to len preto, že nemecké autokoncerny dlho nezmyselne a kontraproduktívne ťažili len takpovediac zo starej slávy a tešili sa z veľkých ziskov a neinvestovali do inovatívnych techník. To sa im teraz vypomstilo.

Nemecko bolo málo aktívne – v porovnaní s Čínou a Japonskom – aj pri rozvíjani umelej inteligencie a je tu ďaleko pozadu. Nemeckým autoproducentom tu oproti ázijskej konkurencii chýba potrebné Know-how pre umelú inteligenciu a IT, a to je veľmi dôležité pre autonómne autá.

Uzavriem vyjadrením šéfa VW Herberta Diessa, ktorý povedal, že podľa neho je len 50 percentná šanca, že nemecký autopriemysel bude za 10 rokov ešte patriť k svetovej špičke.

A to je podľa mňa ešte aj priveľmi optimistický názor.