182. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

17.07.2021 23:06

„Som zvedavá veľmi, a či lepšie povedané priam zmieram zvedavosťou dozvedieť sa kto si, odkiaľ pochádzaš, ale predovšetkým chcem vedieť, odkiaľ máš ten neobyčajne zvláštny amulet, čo ti visí na krku, lebo musíš vedieť, že tento amulet je..........“

Prv však ako mohla dokončiť svoju dlhú otázku, tak ju prerušil silný výkrik, až sa ľakom celkom strhla. Bol to Svätoň, ktorý vydal výkrik veľkého úžasu a prekvapenia, lebo až teraz pri jej zmienke o jeho amulete zbadal, že žena pred ním, ktorá ho tak nesmierne fascinovala, mala na šiji tiež amulet.

Predtým si ho ale nevšimol, lebo bol celkom uchvátený jej neobyčajnou krásou. A páčila sa mu tak veľmi ako žiadna iná žena zo žien, ktoré poznal. A jeho výkrik bol preto taký prenikavý, lebo amulet, ktorý zdobil jej štíhle hrdlo bol presne taký istý, ako amulet, ktorý neustále nosil aj on, a to už od útleho detstva. A pochopiteľne aj on zahorel veľkou zvedavosťou dozvedieť sa ako je možné, že mala ten istý amulet ako aj on, lebo nikdy ešte nevidel u nikoho taký amulet.

Potlačil však zatiaľ svoju zvedavosť a ozval sa:

„Najprv začnem s tým, že ti porozprávam históriu môjho amuletu, pretože mal pre môj život veľký význam. Potom sa ti pokúsim dať odpoveď na to, kto som, hoci to niekedy ani len sám presne neviem, kto som.

V mojej hrudi tlčú dve srdcia. Ach čo,......ani len to nie je celkom pravda. Pretože neraz mám pocit, že ich tam bije niekoľko, pričom neviem koľko ich je v skutočnosti. Tým chcem povedať len toľko, že mám úzky vzťah k viacerým krajinám a národom.

A teraz sa vrátim späť k môjmu amuletu a k môjmu zvláštnemu neobyčajnému osudu. To je nesmierne dramatická a dlhá história a v nej je obsiahnutý celý môj úžasne dobrodružný a nevšedný život, plný najpodivnejších udalostí a zvratov, ale aj plný štúdií rôznych vedeckých odborov, ako aj stretnutí a rozhovorov s vynikajúcimi mudrcmi vyspelých kultúr.  

Niekedy mám pocit, že tomuto amuletu na mojej šiji vďačím za všetky tie neobyčajné udalosti a príhody v mojom živote, ktoré sa udiali akýmsi nevysvetlitelným a mystickým spôsobom.

A že  mu aj teraz vďačím za to, že som mohol stretnúť teba, najkrajšiu a najfascinujúcejšiu ženu, akú som kedy na mojich cestách ďalekým svetom postretol.

Cítim, že v mojom amulete je nejaká silná zvláštna mágia, ktorá mi vždy pomáha a vedie ma po správnej ceste životom.     

Moje cesty boli nesmierne dlhé a viedli takmer až na kraj sveta. Stretal som na nich tie najväčšie krásky – exoticky krásne a neobyčajne vyzývavé Avarky, plaché, ale zmyselné Bulharky, vypočítavé, no ohnivé Byzantínky, hrdé, avšak nesmierne erotické Arabky, úžasne temperamentné, pritom veľmi múdre Židovky, hanblivo sa tváriace, avšak v príhodnom čase bezuzdne vášnívé Koptky, prefíkané a vypočítavé Egypťanky, ale v posteli také rafinované, že vedia pripraviť o rozum takmer každého muža.  

A dokonca som spoznal aj prekrásnu Arsinoe, ktorá bola potomkom legendárnej faraónky menom Kleopatra. Ba môžemi ti povedať, že som ju spoznal veľmi dobre a veľmi dôverne. Ale ani jediná z tých všetkých krásnych žien sa nevyrovnala tebe.“

 

Pokračovanie nasleduje