171. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

25.04.2021 23:15

Keďže Svätoň pochádzal z veľkokmeňa slovanských Wislanov a veľmi rýchlo sa znova naučil aj ich dialekt, tak ho Svätopluk požiadal, aby sa  vydal na východ krajiny a tam sa snažil získať ich vladykov obývajúcich rozsiahle územia, a presvedčiť ich, aby sa aj so svojimi ľuďmi začlenili do silnej Veľkomoravskej ríše. Ešte predtým však mal požiadať o to isté aj sliezskych vladykov. Veľmi ho to potešilo, lebo tak mal možnosť navštíviť miesta, kde sa narodil a kde žil so svojimi rodičmi.

Svätoň sa stal aj tajným poradcom Svätopluka aj vo všetkých dôležitých záležitostiach súvisiacich s Veľkou Moravou.

Mladý muž z Byzancie vynaložil veľa času a úsilia na vytvorenie nových ideí, plánov a predstáv pre možnosť vzniku organizačne a štátoprávne mocnej veľkej a predovšetkým vnútorne jednotnej slovanskej ríše, v ktorej by žili všetci Slovania a nielen Slovania veľkomoravskí a ktorá by sa tak postupne vyrovnala nielen významom, ale i mocou Frankom a Byzantíncom a potom niekedy neskôr aj predstihla Franskú ríšu, ako aj Byzanciu.

# # # # # # # # # # # # #

Svätoňovi sa jeho misia, na ktorú ho vyslal Svätopluk, úspešne vydarila a na východe pri rieke Tise mu tamojší osadníci dokonca aj ukázali, kde voľakedy stála Drevňa, kde sa narodil a kde sa prerušilo na dlho jeho slovanstvo. Keď tam celkom osamote strávil dobrú hodinu, tak sa ho zmocnilo veľké dojatie a vrúcne sa pomodlil za všetkých, ktorí tam stratili svoje životy.

# # # # # # # # # # # # #

Svätoň sa už stal úplne, teda srdcom i duchom len Slovanom, ale intelektom bol aj naďalej Byzantíncom, Arabom a Egypťanom.

Vychádzal z toho, že Svätopluk, keď sa raz sám stane vládcom veľkej Veľkej Moravy, tak sa musí stať vo vedomí svojho ľudu navždy legendárnou a nezabudnuteľnou osobnosťou.

Takpovediac akýmsi nadľudským idolom a istým druhom večného symbolického pamätníka, z ktorého by budúce generácie Veľkej Moravy  mohli čerpať en energiu a silu. Stal by sa tak idolom a hrdinom pre všetkých Slovanov, ku ktorému by vzhliadali a povzniesli svoje mysle v historicky ťažkých chvíľach. Silné národy majú vždy aj silné národné idoly.

Myslel pritom na starých Rimanov - a na ich silnú ríšu - pre ktorých boli najväčšími idolmi Cézar a cisár Augustus.

Svätoň vo svojej veľkej múdrosti a predvídavosti vedel veľmi dobre, že len vtedy môže zavládnuť mier, pokoj a vzájomná dôvera medzi všetkými ľuďmi tak, ako to hlásal a kázal Ježiš Kristus, ak Byzantínci, Frankovia a Slovania budú žiť v rovnocenných, vzájomne sa rešpektujúcich a konštruktívne spolupracujúcich kráľovstvách.

A ak Svätopluk a jeho potomkovia budú kráčať touto cestou, tak potom silná a obrovská Veľká Morava môže prispieť podstatnou mierou k takémuto ideálu.  

Bol pevne rozhodnutý, že urobí všetko pre to čo bolo v jeho silách, aby kniežaťu pomohol nájsť takú cestu a aby ho presvedčil, že to je jediný spôsob, ako zaistiť Veľkej Morave skvelú budúcnosť navždy.

 

Pokračovanie nasleduje