„Kreatívne“ zničenie bolo vždy programom USA, keď tam prišla ekonomická depresia alebo veľký finančný krach !

01.01.2024 23:16

Globálny turbo-kapitalizmus nesie v sebe zárodok vojny – podobne ako čierne mračno nesie v sebe zárodok dažďa!

Druhej svetovej vojne predchádzal veľký finančný krach a hospodárska depresia v USA.

V septembri 1939 mali Spojené štáty už viac ako desať rokov depresie a masovej nezamestnanosti. Ich ekonomika sa jednoducho nepostavila na nohy ani desať rokov od krachu akciového trhu v októbri 1929, a to aj napriek rokom obrovských vládnych deficitov a dramaticky rastúceho štátneho dlhu.

 

Z čisto ekonomického hľadiska bol začiatok svetovej vojny v roku 1939 preto zároveň aj začiatkom záchrany americkej ekonomiky pred jej depresiou, ktorá nie a nie skončiť.

Od septembra 1939 sa export USA konečne opäť zvýšill, pričom sa najmä zbrojársky priemysel naplno rozbehol a nezamestnanosť začala klesať. Hlavným dôvodom najdlhšej depresie USA bola vysoká nadmerná produkčná kapacita, ktorá sa vybudovala do roku 1929.

 

Často naivne veríme čo nám tvrdia vedúci EÚ politici, a síce, že nikomu inému ako len Rusku záleží na pokračovaní vojny na Ukrajine.

 

Situácia je ale zložitejšia:

 

Opakovanie ťažkej hospodárskej krízy v USA z 30. rokov veľmi pravdepodobne odvrátil prvý výstrel ruskej armády na Ukrajine. To skutočne mohlo pre USA odvrátiť hrozné ekonomické scenáre.

 

Z tohto pohľadu existujú znepokojujúce prognózy ďalšieho priebehu vojny.

 

Prekvapivo podobný vývoj ako v katastrofálnych pre USA „dvadsiatych rokoch“ minulého storočia možno pozorovať aj v posledných desaťročiach. Približne od roku 1980 sme boli svedkami rastúcej nerovnosti v USA, ale aj v mnohých iných priemyselných krajinách. Priepasť medzi bohatými a chudobnými, presnejšie medzi bohatými a strednou triedou či nižšími príjmovými skupinami, sa prehĺbila.

 

Niekoľko údajov z USA: Reálny HDP, teda reálna ekonomická sila na obyvateľa, vzrástol za 40 rokov od roku 1978 do roku 2017 zo 100 na 186, teda reálne o 86 percent. Podľa oficiálnych vládnych údajov sa medián príjmov v reálnom vyjadrení za rovnaké obdobie zvýšil iba zo 100 na 118. Rozdiel bol financovaný prostredníctvom úverov.

 

To síce viedlo k istému ekonomickému rastu v USA (ale aj v mnohých iných priemyselných krajinách), ktorý bol do roku 2022 ale z veľkej časti postavený na úveroch, a teda len na „piesku“.

 

Pritom by v USA výrobná kapacita okolo 63 percent bola postačovala na uspokojenie pôvodného, ​​pretrvávajúceho masového dopytu. Takže táto kapacita bola príliš veľká.

Veľmi jednoducho matematicky vyjadrené to znamená:

Približne každá tretia reštaurácia, hotel, továreň atď. by musela byť zatvorená, pretože nie sú potrebné. Čo by to znamenalo pre nezamestnanosť a sociálny mier, si možno len predstaviť.

 

Okrem toho Federálna rezervná banka USA od prvej finančnej krízy zvýšila svoju bilančnú sumu približne jedenásťkrát. Ekonomické vyhliadky pre USA – ako aj pre niektoré ďalšie priemyselné krajiny – boli až do vypuknutia ukrajinskej vojny všetko, len nie ružové.

Dlhy, ktoré sú až príliš vysoké a obrovská hora peňazí, mohli byť „vyriešené“ napríklad rokmi veľmi silnej inflácie – so všetkými jej hroznými ekonomickými a sociálnymi vedľajšími účinkami – alebo finančným krachom ako v roku 1929, po ktorom nasledovala brutálna depresia ekonomiky USA. To ale neboli veľmi povzbudivé vyhliadky.

 

 A v tejto pre USA kritickej situácii padli na Ukrajine vo februári 2022 prvé ruské výstrely. To  mohlo byť opäť východiskom na vyriešenie obrovského problému s nadmernou výrobnou kapacitou v USA a veľkých amerických finančných problémov. Ale pri tom bolo dôležité, aby sa vojna rozšírila a trvala čo najdlhšie.

 

Z toho plynú nasledujúce výhody pre USA:

 

Obyvateľstvo prijme rastúcu infláciu s menším reptaním, pretože teraz majú koho viniť a Biden a Demokrati to neúnavne aj robia: Putina a Rusov.

 

A tak sa presúvajú mimo pozornosti časti obyvateľstva:

 

Zlyhania vlastnej menovej politiky krajiny, enormný nárast peňažnej zásoby za posledných 15 rokov, dlhové excesy posledných desaťročí, ktoré boli lukratívne pre finančný sektor, antisociálne explozívne rastúce aktíva miliardárov na úkor príjmov zvyšku obyvateľstva za posledných 40 rokov, ako aj mimoriadne drahé Lockdowny-opatrenia.

 

Na týchto úvahách je znepokojujúce to, že z hegemoniálnych politických a ekonomických dôvodov neexistuje pre USA za vlády Demokratov stimul na deeskaláciu ukrajinského konfliktu, práve naopak.