Zem sa nebezpečne dvíha nad supervulkánom v Taliansku – vybuchne?

20.04.2024 12:06

Hrozí v Taliansku erupcia supervulkánu Campi Flegrei? Miestni obyvatelia sú znepokojení – a nie bezdôvodne: V okolí Flegrejských polí bolo nedávno zaznamenané množstvo zemetrasení, ktoré bolo cítiť až v Neapole.

 

Len v období od 8. do 14. apríla zaznamenal Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV) v okolí Flegrejských polí 242 zemetrasení s magnitúdou až 3,7.

 

„Zdá sa, že silnejšie otrasy sú vulkano-tektonického pôvodu,“ píše geológ a expert pre sopečné aktivity  Marc Szeglat na „vulkane.net“.

 

Navyše, zemský povrch okolo supervulkánu, ktorý neustále mierne stúpa v dôsledku sopečnej činnosti pod ním, sa v poslednom čase len za dva dni posunul nahor o jeden centimeter – toľko ako za mesiac v poslednom období predtým. Celkovo je dnes podľa INGV povrch v regióne takmer o 1,2 metra vyšší ako v januári 2011.

 

To má významný vplyv na budovy v regióne - zmeny môžu spôsobiť ich nestabilitu. Ak dôjde k zemetraseniam, niekedy hrozí kolaps. Nie je preto prekvapujúce, že obyvatelia v okolí supervulkánu sú čoraz nepokojnejší.

 

Talianske noviny „il Mattino“ píšu o „strachu v srdci Neapola“. Hoci je mesto od Flegrejských polí vzdialené niekoľko kilometrov, niektoré zemetrasenia tam bolo cítiť. Strach z erupcie sopky je veľký.

 

Vidno to aj v dedinách v bezprostrednej blízkosti supervulkánu: Keď 16. apríla došlo k zemetraseniu, tak učitelia podľa „Frankfurter Rundschau“ okamžite poslali študentov na školské dvory. Zo strachu pred ďalšími otrasmi sa nedeľné bohoslužby v niektorých komunitách konali víkend vonku, mimo kostolov.

 

Výbuch talianskeho supervulkánu by mal veľmi neblahé následky nielen pre Taliansko.