Zelenskyj odrazu priznal niečo, čo európsky mainstream v žiadnom prípade neprezradí

22.09.2023 17:37

Ukrajinský prezident poprel pred novinármi v USA, že by sa postoje Washingtonu a Kyjeva líšili v otázke použitia vojenskej sily Ukrajiny proti Krymu. Zdôraznil, že aj v tomto zmýšľajú úplne rovnako. Tým fakticky povedal to, že dostal súhlas na útok na Krym. S tým stojí však v protiklade nasledovná informácia.

 

Prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre CNN povedal, že nevie, či sa ozbrojeným silám Ukrajiny podarí dosiahnuť úspech v protiofenzíve už do konca roka.

 

"Nemyslím si, že toto niekto naozaj vie," odpovedal na súvisiacu otázku.

 

Takáto jeho neobvyklá formulácia o úspechu a či lepšie povedané o neúspechu ukrajinskej armády svedčí o tom, že Kyjev v ofenzíve totálne zlyhal a preto nemôže ani len pomýšľať na útok na Krym.

 

Podľa amerického televízneho kanála Zelenskyj povedal, že sa naďalej sústreďuje na získanie rakiet dlhého doletu zo Spojených štátov.

 

Prezident zároveň tvrdí, že Ukrajina nechce, aby boli namierené proti Rusku, ale skôr že jej ide o vyrovnanie bojových schopností ukrajinskej armády s ruskou armádou.“

 

Zelenskyj zdôraznil, že ak Ukrajina tieto zbrane nedostane, bude to pre ukrajinskú armádu strata a bude to viesť k viac obetiam na ukrajinskej strane na bojisku.

 

CNN však ešte v auguste informovala o tom, že niektorí predstavitelia americkej vlády považujú zamýšľané ukrajinské útoky na Krym len za plytvanie zdrojmi, ktoré by mal Kyjev radšej použiť na svoju protiofenzívu.

 

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že ukrajinská armáda podnikla od 4. júna neúspešné útočné pokusy. Ruský prezident Vladimir Putin 12. septembra uviedol, že v tomto období mala Ukrajina straty 71 500 vojakov, 543 tankov a takmer 18 000 obrnených vozidiel rôznych druhov.