Wall Street Journal: USA reagovali na rusko-čínsku provokáciu pri Aljaške vojnovými loďami

07.08.2023 23:06

Čína a Rusko spoločne vyslali námornú hliadku pozostávajúcu z viacerých bojových plavidiel ku Aljaške. Vojenskí experti označili čínsko-ruský manéver za „veľmi provokatívny“. Washington na to hneď reagoval. 

USA vyslali štyri vojnové lode a prieskumné lietadlo po tom, čo niekoľko čínskych a ruských vojenských plavidiel minulý týždeň vykonalo spoločnú námornú hliadku neďaleko Aljašky.

 

Podľa amerických novín išlo o vojenskú námornú hliadka považovanú za najväčšiu svojho druhu, ktorá sa priblížila k americkému územiu.

 

„Toto je historicky prvý raz, že nejaká cudzia mocnosť niečo také urobila,“

povedal pre The Wall Street Journal Brent Sadler, bývalý kapitán námorníctva USA a v súčasnosti vedúci výskumný pracovník v Heritage Foundation.

 

Označil blízkosť čínsko-ruskej flotily k Aljaške vzhľadom na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine a politické napätie medzi USA a Čínou ohľadom Taiwanu extrémne„ provokatívnym“ manévrom. Flotila sa medzitým stiahla.

 

Americké námorné sily potvrdili udalosť:

"Vzdušné a námorné sily pod naším velením viedli operácie na zabezpečenie obrany Spojených štátov a Kanady."

 

Priam neuveriteľná arogancia a cynizmus tých, ktorí sa dávajú ako páni celého sveta. USA „hliadkujú“ po celom svete a provokujú svojou bezprostrednou vojenskou prítomnosťou Čínu a Rusko a tvária sa pritom akoby to bolo niečo na čo majú právo len oni.

 

A kdekoľvek na svete, ak urobí nejaká krajina čokoľvek, čo je proti záujmom USA, tak ju označia za diktatúru, prípadne za teroristický štát, ktorý treba sankcionovať a či dokonca vojensky prepadnúť.