Výnimočná osobnosť, najcharizmatickejšia politička Nemecka: Sahra Wagenknecht vystúpila zo strany Ľavice a zakladá vlastnú stranu

23.10.2023 21:02

Politička, ktorá polarizuje tak veľmi, ako žiadny iný politik v Nemecku a ktorá má viac schopností, ako všetky nemecké ministerky dohromady a lepšiu argumentatívnu rétoriku, ako ktorýkoľvek súčasný nemecký politik, oznámila svoje rozhodnutie dnes v Berlíne.

 

S cieľom pripraviť novú stranu bolo založené združenie „Aliancia Sahra Wagenknecht – Za rozum a spravodlivosť“.

 

Dnes v Berlíne aj za prítomnosti početných žurnalistov predstavila svoju novú Alianciu, ktorá sa chce zúčastniť eurovolieb už v roku 2024.

 

Ľavicová frakcia v Bundestagu je s odchodom Wagenknecht a ďalších politikov Ľavice, ktorí odcházajú spolu s ňou a stanú sa členmi jej Aliancie, odsúdená na zánik.

 

Dokonca možno povedať, že Ľavica bez charizmatickej osobnosti Sahry Wagenknecht utrprela nenahraditeľnú stratu a upadne do politickej bezvýznamnosti, z ktorej sa už len veľmi ťažko ešte niekedy vyslobodí.

 

Predsedníčka Aliancie a bývalá líderka poslaneckého klubu Ľavica v Bundestagu Amira Mohamed Ali povedala, že v pondelok ráno vystúpila zo strany spolu s Wagenknecht a ďalšími ôsmimi členmi ľavicovej frakcie.

 

„Nová strana by mala byť založená v januári 2024 a v júni v tom istom roku by sa mala uchádzať  o priazeň voličov v eurovoľbách,“

 

uviedol výkonný riaditeľ Aliancie Lukas Schön.

 

„Cieľom Aliancie je tiež kandidovať vo východonemeckých krajinských voľbách v septembri v Sasku, Durínsku a Brandenbursku. Ale či sa nám to naozaj podarí vo všetkých troch, to bude samozrejme závisieť od toho, ako budú dovtedy vytvorené naše krajinské  Aliancie v týchto troch spolkových krajinách  a akých kandidátov by sme tam mali k dispozícii,“

vyhlásila Wagenknecht.

 

Wagenknecht svoj krok založenia novej strany odôvodnila tým, že v Nemecku existuje politická prázdnota, ktorú treba vyplniť. 

Mnohí ľudia sa už necítili byť zastupovaní žiadnou stranou. Povedala, že je presvedčená, že to, ako sa táto krajine vyvíja by rozhodne nemalo ďalej pokračovať.

 

"Inak naše Nemecko o desať rokov pravdepodobne už vôbec nespoznáme,"

zdôraznila pred žurnalistami Sahra Wagenknecht.

 

V každom prípade je v Nemecku množstvo občanov, ktorí do tejto političky vkladajú veľkú nádej a azda aj svoju poslednú nádej, že je tu niekto, komu by sa mohlo podariť zmeniť niečo zásadné v katastrofálnej nemeckej politke, kam ju dostala Merkel a súčasná devótne vazalsky proamerická koalícia.

 

Wagenknecht je ostrá kritička USA, NATO i nemeckej utečeneckej politiky. 

V rusko-ukrajinskom konflikte je za okamžité mierové rokovania a je veľkou odporkyňou dodávok zbraní Kyjevu.