USA a EÚ svojou politikou podpory Izraelu stratili s konečnou platnosťou globálny Juh! Afričania vidia v postoji Izraela k Palestíne politiku Apartheid v Južnej Afrike

30.10.2023 16:01

Posledné mesiace boli charakteristické tým, že sa Západ snažil získať globálny juh na svoju stranu. Západ svojou nekompromisnou podporou Izraela teraz už však stratil globálny juh, čo bude mať dôsledky aj pre Ukrajinu.

 

Takmer každý politik, ktorý má na Západe významnú povesť, priletel do Afriky ho propagovať.

Americká viceprezidentka Kamala Harris bola v Ghane, Tanzánii a Zambii, francúzsky prezident Macron cestoval niekoľkokrát do Afriky, kancelár Scholz tiež cestoval do Afriky a tak ďalej a tak ďalej. Všemožne sa snažili získať si globálny juh a chceli ho dostať na svoju stranu aj v konflikte na Ukrajine.

 

Všetky ich pokusy boli neúspešné, ako ukázali následné stretnutia BRICS a G20.

Teraz sa Západu podarilo zmariť všetko svoje úsilie za posledných pár mesiacov alebo dokonca rokov v boji o sympatie na globálnom juhu. Dôvodom je jeho postoj k Izraelu a Palestíne.

 

Globálny juh bol už z mnohých dôvodov voči Západu veľmi skeptický. Je tu arogancia Západu, ktorý chce diktovať zvyšku sveta, aké „hodnoty“ by človek mal mať. A samozrejme sú tu aj veľmi hmatateľné dôvody, ako napríklad dominancia Západu vo Svetovej banke, MMF a mnohých iných medzinárodných organizáciách, ktoré Západ zneužíva na presadzovanie svojej politiky a tým sa diskredituje v očiach nezápadného sveta.

 

A globálny Juh ostro kritizuje aj politiku sankcií, ktorými chce Západ presadiť svoju politiku a svoje (ekonomické) záujmy násilím a vydieraním.

To všetko, ako aj pokračujúce vykorisťovanie globálneho juhu bývalými koloniálnymi mocnosťami, robí Západ na globálnom juhu nepopulárnym a absolútne nedôveryhodným.

 

 

Keďže ľudia na globálnom juhu vedia, že Západ je agresívny blok, ktorý bez váhania využíva svoju vojenskú silu (Irak, Líbya, Sýria atď.), tak ľudia na globálnom juhu dobre chápu bezpečnostné obavy Ruska z rozširovania NATO.

 

To ukazuje, že Západ to mal už na globálnom juhu ťažké, a preto sú jeho snahy získať krajiny globálneho juhu na svoju stranu neúspešné.

 

Je nesporným faktom, že nezápadný svet má na dianie v Izraeli úplne iný pohľad ako Západ. Problémom však je, že západné médiá o tom prakticky nikdy neinformujú. Naopak, najmä nemecké médiá každého, kto má pochopenie pre Palestínčanov, vykresľujú ako extrémistov a antisemitov, a preto si mnohí ľudia na Západe ani nevedia predstaviť, že je možné mať pochopenie pre Palestínčanov.

 

Ale najmä na globálnom juhu majú ľudia oveľa viac pochopenia pre Palestínčanov ako pre Izrael. Má to viacero dôvodov:

 

 

Na jednej strane sú mnohé krajiny globálneho juhu moslimské krajiny, no svoju úlohu zohráva aj koloniálna éra, pretože útlak zo strany koloniálnych mocností je v historickej pamäti mnohých krajín globálneho juhu nezabudnuteľný. Preto je v týchto krajinách veľa porozumenia a súcitu s Palestínčanmi, ktorých Izrael utláča už vyše sedem desaťročí.

 

Politika Izraela voči Palestínčanom sa v Afrike často porovnáva s politikou apartheidu v Južnej Afrike.

 

Z tohto dôvodu by vojna v Izraeli bola pre Západ veľkou príležitosťou na získanie sympatií na globálnom Juhu, ak by Západ odsúdil útok Hamasu, ale zároveň by okamžite pohrozil Izraelu sankciami, keď začal bez rozdielu útočiť aj na civilné ciele a bombardovať pásmo Gazy.