Trvalé protesty pred ukrajinským veľvyslanectvom v Berlíne: Pacifizmus nie je zločin

09.08.2023 23:01

Ukrajinec Jurij Šeljaženko čelí obvineniu z toho, že odmieta zabíjanie na oboch stranách, ukrajinskej i ruskej a verejne to aj hlása. Za to mu hrozí väzenie.

 

Pacifistické organizácie z mnohých krajín v súčasnosti vyzývajú ukrajinskú vládu, aby stiahla obvinenia proti šéfovi Ukrajinského pacifistického hnutia Jurijovi Šeljaženkovi.

 

Príslušníci ukrajinskej internej spravodajskej služby 3. augusta 2023 prehľadali dom sociálneho vedca a člena predstavenstva Európskeho úradu pre výhradu vo svedomí a člena správnej rady organizácie World BEYOND War a zhabali jeho počítače a telefóny.

 

Šeljaženkovi tiež bolo oznámené, že bude obvinený z ospravedlňovania ruskej agresie.

Odvtedy pacifisti na celom svete vedú kampaň za odhodlaného odporcu vojenskej a vojnovej služby petíciami a zhromaždeniami.

 

Stála vigília pred ukrajinským veľvyslanectvom v Berlíne

 

„Pacifizmus nie je zločin“ hlása transparent pred ukrajinským veľvyslanectvom v Berlíne. V pondelok tam otvorili stálu vigíliu, ktorej účastníci prejavili demonštratívne solidaritu so Šeljaženkom. Tí, ktorí sú proti vojenskej službe, sú obzvlášť pobúrení tým, že pacifista bol obvinený z ospravedlňovania ruského útoku.

 

Ukrajinské pacifistické hnutie totiž pred ruskou inváziou zverejnilo vyhlásenie, v ktorom varovalo pred vojnou s Ruskom a oznámilo, že aj NATO a Ukrajina sa pripravujú na vojnu proti Rusku po tom, čo sa na Ukrajine uskutočnili vojenské manévre s účasťou NATO.

 

Deklarácia hnutia vyzvala na mierové ukončenie ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny a vyzvala k celosvetovým snahám o odzbrojenie.